Vissza a menühöz/Menu
 

NEW, NEW, NEW2014. június-december

 

Star-reunion, azaz csillagok egyesülése.
Készült a Csillaghegyi Öltögetők kiállítására
2013 áprilisától 2014 augusztusig..
Mérete: 128x188 cm.

 

Ez bagoly akart lenni, de minta nélkül horgoltam. Így végül egy angry bird és egy bagoly keresztezése lett. 6 cm.

Üdvözlő lapok 2015 karácsonyára.

Szívek és szívek. Van több is, de ezek a legjobbak.

Karácsonyra készültek.
4 kis angyalka, amiket tanítottam a csillaghegyi öltögetők kiállításán. Előttük a zöld héttérbe beolvadva egy karácsonyfa dísz. Elől egy madár, ami leginkább egy bagoly és egy angry bird keresztezése (bagoly akart lenni, de minta nélkül készült), mögötte egy kék hatszögletű doboz, egy kicsi hóemberke és két karácsonyi szütyő.

 

Egy csík egy közös csoportmunkához. 120x25 cm. 2015. november.

 

A4-es iratgyűjtő mappából fényképalbum Kittiről készült fényképeknek.
Készült 2014. decemberében.

Ujabb horgolmányok

Többé kevésbé, inkább kevésbé sikerült szívek. 2014 nyara

Ez a  figura mikulás akart lenni 2014 novemberében.

    

Hóemberke kötött testtel.

Régi stílusomban horgolt kissé ortopéd figura 2014 szeptemberéből.

11 szirmú virág ajándékba az Amasole jógastúdió vezetőjének.

   
A fészen láttam egy aranyos kis alvó macit, leírás is volt hozzá, lelkesen elkészítettem, de közel sem olyan aranyos, mint a minta.
Igaz, az nem kék volt, csak most nincs éppen megfelelő színű fonalam. A gyerekeimnek volt egy világos kék műanyag elefántja, Dumbó, a Walt Disney figuráról  mintázva (az eredeti szürke volt)Gondoltam, ha egy elefánt lehet kék, akkor egy  maci is.

 

Régi horgolmányok


1976 őszén, amikor terhes voltam Évával, tucatjával gyártottam a horgolt babákat és manókat. Próbáltam eladni, de csak néhány manót vettek meg. darabját 5 forintért. nekem akkor a fizetésem 4 ezer Ft volt, és ez akkor az átlag fizetésnek majdnem háromszorosa volt. Még a 3,60-as kenyér és 3,00 forintos kenyér idejében-

  

Manócska, Mazsola, Tádé és aVarjú bácsi a gyerekeimnek készült. Filcből, kordbársonyból varrva és vagy horgolva 1980 környékén.

 

És ez idő tájt gyártottam a nyulacskát és Pipsi egeret.

 

Új táska, japán anyagokból

A japi talin kapott anyagokban azonnal megláttam egy elegáns színházi táskát. Nem igazi kicsit, hanem akkorát amibe belefér egy neszesszer, egy esernyő, pénztárca, igazolvány, plusz egy zacskó keksz, illetve manapság egy csomag paprikás tuc. 

A neten táskák garmadáját kuksiztam meg. Végül úgy határoztam, hogy élezem első pecsvörk táskájának formájára fogom megvarrni, csak attól kicsit kisebb méretben és felül nagyobb görbülettel.

Lelkesen neki álltam, elkészültek az egyik fedlapok pillanatok alatt.

És másnap rásütött a nap, és kiderült, hogy az egyik csík nem barna, hanem lila, továbbá két fekete anyag kék lett. Pedig direkt nappali fénynél készítettem a színsorozatot.

Nem akartam fejteni, a lila fölé varrtam egy fekete mintás anyagot. Nem látszik a turpiság.
Aztán jöttek a bajok. Varrtam, fejtettem, varrtam, fejtettem. Rájöttem, hogy a nagyobb görbület miatt nem tudom szépen összevarrni a darabokat. De nem váltottam technikát, kézzel varrtam bele a bélés, a cipzárt és a fogóját.

És ime a kész műalkotás. Végül jó kis táska lett, bár közel sem olyan elegáns, mint ahogy elgondoltam, de színházi öltözékeimhez így is jól illik. Már csak színházjegyet kellene venni!

Táska, 2014 augusztus. Méret: 30 cm széles.

72 éves lettem én július 17-én
Ez az egyik ajándékom. Az öcsémtől kaptam, de a könyvet én választottam ki.
A fonalakat az 1001 fonalboltban szerezte (a bolt tulajdonosa az egyik mennye)
Rögvest neki álltam horgolni pontosan követve a könyv leírását. Ezzel a célom, hogy megtanuljak pár dolgot (pl. fülek, lábak, stb.), és így majd a későbbiekben fogok tudni saját elképzelésem alapján ezt meg azt horgolni.


Ravasz macska (Cute Cat). Ülve 12 cm magas.
Készült 2014. július


Kisegér (mini Mouse). 8 cm hosszú.
Készült 2014. július

Kincsvadászaton 2014. júniusában

Június közepén rám jött a vásárlás, ami nálam nem éppen gyakori dolog és lábfájásom ellenére elindultam vadászni, és több nagy szatyorral tértem haza.

A VGC-ben hímzőtűért mentem, és ott vettették meg magukat ezek a fonalak.
Egyenlőre csak gyönyörködöm bennük.

Ezeket a fonalakat 2 angol használt ruha boltban turkáltam, összesen nem kerültek 500 forintba

   

Anyagokat is vettem, ezt a négyet, de  csak félméteresek

És vettem még kötés-horgolás összeállításához tompa nagylyukú tűket, töltő gyapjút, kumihimó tárcsát, és selyem zsinórokat. Utóbbiakat nem akasztáshoz, hanem kumihimóhoz. (Japán fonás fajta, majd ha lesz ilyen fonatom, akkor publikálom.)

Ezek valódi japán anyagog. Nem vettem, hanem  japán foltvarróktól kaptam (2014. június 14.)

Papírból

A fogorvosom rendelőjét sok op art kép díszíti. Főleg fekete-fehér képek, a java valszeg Vasarely másolat. Júniusban ott várakozva hirtelen kedvet kaptam egy op art kép készítéséhez. Az egyből kettő lett, de azonos szerkezettel.

Op art képek papírból, 30x21 cm. 2014. június

 

Próba baba, illetve baba próba horgolva

Horgolt babákról álmodtam. Mármint különleges saját tervezésű 15-18 cm méretű babafélékről. Olyasmikről, amiket akkor horgoltam, amikor Évával voltam terhes.
Ez a baba még nem az a baba. Ráadásul ez olyan, mint amiből tizenkettő éppen egy tucat.
De meg vagyok vele elégedve, mert aranyos lett, én pedig egy sor tapasztalattal gazdagabb. Például megállapítottam:

·        
a fonalaim közt momentán nincs olyan, amiből göndör haj készíthető (pálcikára tekert fonal vizesen beszárítva megfelelő fonalból megtartja a hurkokat). a nem egészen vékony fonalakból nem tudok igen apró virágokat horgolni, a vékony fonalakhoz nincs elég türelmem
·        
fekete, sötétkék fonalakat nem használhatok, mert nem látom jól, akkor sem, ha vastagabb
·        
egy ekkora fejet nem lehet csak úgy ráhorgolni egy babára, mert nyaklik egy kicsit, kell a testbe merevítő
·        
az arc ilyen vastagságú fonalból elég durva, de az nem zavaró, csak az elképzelt pofázmány nem hímezhető rá.
·        
a kicsit moheres fonalnak nincs struktúrája és nem látszanak jól a pikók.

Még csipkés bugyija is van, csak a moheres fonal miatt a csipke szinte nem is látszik.

A csokorba eredetileg több kisebb virágra és több lelógó szárra gondoltam, de úgy döntöttem, hogy vékony fonallal nem bajlódom.

Ami a frizurát illeti: nagy göndör hajat képzeltem el, a sárga fonalat be is göndörítettem, de pillanatok alatt kiugrott és ilyen egyenes szálú hajat másként kellett volna felvarrni.

 18 cm magas baba. Horgolva 2014. július

 Summa summarum: nekem tetszik a művem.

 

Megint egy arigurumi

 

A román csipkevarráshoz vett fonal igen jól horgolható, jó a tartása, kiválóan látszanak a horgolási minták. Fonal adva, meglestem egy honlapon, hogy kell gömböt horgolni. Rögvest készítettem kettőt. Az egyiket azután kiegészítettem testtel, a fejet egy kicsit eltorzítottam és végül lett belőle egy kackiás spárga bajszú egérfiú. (a rózsaszín részek anyagból lettek varrva, éppen úgy, mint a szeme fehérje)

Egérfiú 8 cm. Készült 2014.június

Kísérletezés román csipkevarrással  (zsínor csipke-varrás)

Már egy ideje keresem, hogy milyen hobbyval válthatnám ki a varrást.
Tavaly próbálkoztam pár dologgal, idén újfent. Már elég régen igen megtetszettek a román zsinórcsipke-varrások, angolul romain lace point (Nem tévesztendő össze a meglehetősen hasonló képet adó zsinórhorgolással, ahol a zsinórhorgolása közben kell a csipke betéteket horgolni. Inkább a csipkevarrásra, needle lace point, hajaz, csak itt a kontúr nem varrva, hanem horgolva van. Egyesek szerint makramé csipke a neve, és ha az ember lánya rákeres a makramé csipkére, macrame lace, akkor a sok csomózott ez meg az között elég sok román zsinórcsipkét talál.

Először még tavaly próbálkoztam 20-as, majd 12-es és 10-es horgoló cérnából zsinórt horgolni. Nagyon keservesen ment. Általában 4-5 szem után 1-3 szemet vissza kellett fejtenem, még a 10-es fonalból horgolt szemeket sem láttam jól. De azért egy alap munkához elegendő zsinórt horgoltam, tavasszal elővettem és kivarrtam. Az eredmény nem méltó a publikálásra. De nem adtam fel, próbáltam vastagabb jó tartású fonalból újra elkészíteni a kis munkát. Most sikerrel jártam, fellelkesültem, és elhatároztam, hogy készítek egy mellényt.  Ötlet és minta a neten van rengeteg, de én persze saját tervezést akartam, és aszimmetrikus mintákkal, mert nem bíztam abban, hogy a kezem alól pontos szimmetrikus minták kerülnek ki.
Következő fázis különböző öltések, csipkék kipróbálása volt. A minták java nekem nem sikerült, de helyettük kitaláltam más mintákat. Jó, tudom, nincs új a nap alatt és ez megint csak spanyol viasz.

 

Fent a próbadarab, itt  balra pedig néhány öltésminta.

Tetszetős. Örültem, mint a majom a farkának. Korai volt. Ilyen fonalat nem lehet kapni. Tehát elmentem felhajtani megfelelő fonalat. A próbafonalból 50 gramm 150 méter, sikerült másikat vennem aminek szintúgy ez a jellemzője. Ennek ellenére úgy tűnt, hogy vastagabb, mint a másik volt, és annál kicsit merevebb. 2 gombolyaggal vettem egyenlőre. Szerencsémre. Néhány TV műsor alatt sok méter zsínórt állítottam elő, azután terveztem egy virágot és kivarrtam.

   

A varrás közben módosítottam pár helyen a tervet, kár volt. Továbbá nem  sikeredett mindegyik kitöltő minta, így improvizáltam. Próbadarab, tök mindegy. De a varrások csúnyák lettek, és nem egészen az hibámból. Ez a fonal ehhez a kézimunkához nem maga a tökély. Ez a kézimunka fajta egyenlőre jegelve van. Tán egyszer szembejön velem a megfelelő fonal, és akkor előveszem ezeket.

 

 

honlap / HomePage  előző lap / Prev. Page  menü / Menu  következő lap / Next page  lap teteje / Top of page

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

xxxxx