egy 30cm-es dobson távcső építési tervei, verziók, agyalás, megoldások stb...

Dobsonépítés

megjegyzések

1.a főtükör tartó

2.a tükör doboz

3.és összeadása a főtükör taróval

4.segédtükörtartó

5.aLT félkör

6.a fókuszírozó

7.a tükrök

8.aZ zsámoly

9.csövek

10.súlyozás/fókusz belövése

11.az egész egyben

12.egyebek

linkek

Más

más eszközök

könyvek

sáfár péter
Igazából három távcsövet ismerek alaposan:
- Skywatcher 80ED
- Celestron C6SC
- TAL-125R akromát
Melyik a jobb? A lencsés vagy a tükrös? Az igazi kérdés a monogámia vagy a bigámia.

80ED:
Első távcsövem. Sokat irtak erről, én nem teszem. Csupán annyi, hogy nagyszerü egy darab. A tervek szerint együtt fognak eltemetni minket.
TAL125:
Barátom költözés során egy ideig biztonságba helyezte nálam a 125TAL-ját, nagy örömömre. Adódott az összehasonlitás a 2.sz. kukkeremmel a C6SC-vel.
Hihetetlen éles képet ad. Ugye néhány másodperces betekintés után a „profik” szokták megjegyezni akromát esetén, hogy „ez szinez”. Ezt most már én is tudom. Bátran belenézek bármely akromátba és utána bátran, a lehető legmeggyőzőbb ábrázattal tudom mondani hogy „ez szinez”. Szerintem ez marhára fel van fújva, igazából nem olyan lényeges (legalábbis a TAL-nál). Ami fontos: a kép éles. Halványab cuccoknál a szin nagyon ritka, csak fotón jön ki, pláne photoshop stb… után. A C6SC-t bolygón, kettősön simán veri. Úgy gondolom hogy egy tükrös távcső soha nem fog olyan éles képet adni mint egy lencsés. Szerintem a tükrösök (nem csak az SC) jóval komplikáltabbak optikailag és mechanikailag is, egy lencséshez képest. (bár tudjuk, a lencsés sem egy egyszerü optikai szerkezet)

C6SC:
Cserébe az SC-vel egy gömbhalmaz hihetetlenül más, a galaktikus szüzek is jobban jönnek. Ennyit számit az az átmérő 1,5 cm differenciája? ( a TAL full 125mm, a C6SC közepén van egy luk, ugye igy az kb olyan mintha egy 140mmes full felület lenne.A diff sacc/kb +25%!)
Az SC lehülése érezhetően lassabb, viszont lényegesen könnyebb kirakni a kertbe, 1 lendülettel ok. A TAL mérete EQ5ön súrolja a mobilitást, de még TALlán éppen benne van. A hossz miatt az EQ5ön is kicsit rezeg, de nem annyira mint a C6SC az EQ3an. Szerintem egy 150 es lencsés (ha nem 1/6 os) már műtermi darab.Ettől nagyobb csak tükrös lehet.

Szóval szerintem bi(tri/quatro)gámia.

Fej és háromláb:
A falábtól indult az egész, de találtam egy altaz fejet. Két csövet is elbír, 250x nagyitásig teljesen simán lehet utánmozgatni – kézzel. Finommozgató NINCS, csak fék, igyazi fék, amit „adagolni” lehet.
Ezt úgy hívják hogy AYO. Van egy picit nagyobb testvére is az AYOnd. Az AYO a WO EazyTouch eredetije, egy svájci jóember késziti handmade, William Yang számára. Beat Kohlernek hívják. (nagyon szép kuttereket is csinál)
Itt készülnek: http://www.aokswiss.ch/beat/astro1.html
TAL1 falábas állványt már próbálgattam a TAL1 fejjel, nagyszerü is, stabil minden ok, kivéve 3 apróságot: prizmasint nem fogad, a tubusgyűrű befogadója keskenyebb a SWtől, és ugye az hogy nem lehet a finommozgatóval 360 fokban körbetekerni (ami nekem a legkevésbé volt probléma). Stabilitása jobb mint az eq3., a mechanika is finomabb, a fék az fék, nem retesz mint az eq3on.
Végül a TAL1 falábait raktam az EQ3 "bakra", 3*2*2 alátét kellett csak. Igy az AYOfej ahogy eddig is az eq3 bakján, teljesen passzentos. A bakot lefestettem ayószinüre, kicsit „homoerotikus” ez a sok arany szín, de nekem tetszik. Igy együtt stabil , könnyű, elbírja a 80ED-t és a C6SC-t. Kertbe kilendit stb… Lerakom a fűre, lefúrja magát a földbe, beáll. (a falábak, de a teodolit lábak vége egy tüske szerü valami) Ha megfricskázom sorban az elemeket (láb/fej/csövek) a csillapitás gyors, kb kettő, aztán semmi.

Kíváncsi voltam hogy milyen az a fék az AYO-ban ami ilyen finoman fékez. Nekem nem volt bátorságom szétszedni. Dombovári Vili kezében nem féltettem:
- van egy kb 4cm es acél tengely
- a tengely körül alu "cső" foglalat (az az aranyszínü kivülről)
- az egyik oldalán ami tartja a tengelyt az egy teflongyűrü
- a másik oldalán egy fékcsavar egy acélgyűrűt tart ami a csavar érintőjén be van metszve (azaz nem ér össze)
- erre az acél, összenemérő gyűrüre van egy szintén teflon karika csavarozva, tehát ha a fékcsavar meghúz, acélkarika összemegy, teflongyűrü ráfeszül a tengelyre.
- a végét egy V profilú szintén acél gyűrü zárja, 3 csavar fixálja oldalról. (ez azért van hogy ne kotyogjon)
- erre megy rá a zárógyűrü, amim mindenféle menet van, olyan is amivel egy prizmasintartót (ami nekem van) fel lehet csavarni.
 
lastupdated 2008.09.07