egy 30cm-es dobson távcső építési tervei, verziók, agyalás, megoldások stb...

Dobsonépítés

megjegyzések

1.a főtükör tartó

2.a tükör doboz

3.és összeadása a főtükör taróval

4.segédtükörtartó

5.aLT félkör

6.a fókuszírozó

7.a tükrök

8.aZ zsámoly

9.csövek

10.súlyozás/fókusz belövése

11.az egész egyben

12.egyebek

linkek

Más

más eszközök

könyvek

sáfár péter
7. A tükrök (mirrors)
Származásuk:
Sokáig gondolkoztam hogy honnan. Mivel túl nagy ismeretségem csillagászberkekben nincs, végül a webes megoldás volt a legegyszerübb, az Orionoptics UK.
12" | 300mm f5.3 set Standard Grade
1/4 pv wavefront. 1600mm focus
Secondary: minor Axis 63mm
Nem vagyok teljesen elégedett:
A rendeléstől számítva kb 2 hónapra érkezett. Több érdeklődői eMailemre nem válaszoltak. A tükör anyaga, a rajta található írás szerint suprax, bár a weblapjukon pyrexet igérnek.
Ez önmagában nem lenne gond ha jó a tükör, de akkor azt kellene a weblapon is írniuk hogy pyrex vagy suprax. Számla nincs. Valszeg ez az EU integráció része lehet ez a stíl, nem mi megyünk északnyugat felé (Ausztria/Németország/Hollandia/Anglia), hanem ők jönnek délkelet felé (Szerbia/Montenegró/Törökország)). No mindegy, remélem a képe jó lesz.
Az viszont korrekt amit a tükör oldalára ragasztanak,
Tényleges fókusz:: 1591mm
Tényleges átmérő: 297mm
Ragasztások:
Elsőnek a segédtükröt ragasztottam a kölcsön Elastosil ragasztóval. Előtte alkoholos lemosás, (mármint a tükör hátán)
Azt hogy hova fogom ragasztani, előzőleg berajzolgattam, ez a centrum alatt van néhány milliméterrel, ugyanis a fénykúp alul szélesebb. Kb 3mmel, ami 45fokra vetitve kb 4mm, a kb szerintem elég úgy sem lehet kimérni ilyen kicsi távokat, ráadásul a kézi ragasztásnál megint mozdul minden. Mozdult is, az egyik oldalra (valszeg akkor amikor (biztonságba” helyeztem, azaz felraktam egy polc tetejére), talán fél millit. Ha nem lesz jó, sajna le kell vágni a tükörtartóról a segédtükröt és újraragasztani. Egyenlőre remélem hogy a finommozgatással utána lehet állítani.
Az alu háromszögek egy-egy csúcsába 2mm es lukat fúrtam, befőttesgumival a szemköztieket összekötöttem. Ez fixálja a háromszögeket, hogy a ragasztáskor ne mozduljanak el
(derót nem jó, kipróbáltam – gumis ötlet: LHT) A főtükör ragasztása előtt szintén alkoholos öblítés.
A tükör alá a keresztmetszeténél picit kisebb „bakot” érdemes csinálni. Nekem ezt a régebben a rétegeltlemezből kimart karikákból sikerült. Ez az alátámasztás azért kell, mert: 1. a dobozon levő kör átmérője és a tükör átmérője közti távolság kicsi, be kell lőni a közepet. 2. a tükör felülete mélyebben van normál állapotban a doboz tetejének síkjától. Tehát felforditva az egészet, a doboz a tükör felülete alá kerül.
Utána az egész főtükörtartót, alutartóstól, dobozostul ráraktam a tükörre (alatta a bak), úgy hogy a dobozon levő karika középen legyen. A tartó aluháromszögeket és a parafatiplik helyét bejelöltem. Ide megy a ragasztó.
Nem kell sok, egy kicsit pazarló voltam.

És ragasztás után:
Megtartja azt a 3,5 kg-ot ez a 18*kb 1,5cm-es ragacs.
Utómunkálatok:
A száradás után sajna kotyogott az egész. Szerintem túl „floating”-ra hagytam a tükörtartót. El is voltam keseredve, de némi csavarmeghúzások után most talán jó.
Értékelés:
Nincs, majd eldől minden az első próbák során.
Módosítások:
El is cseszte ez a csavargatás a képet. A ragasztást talán meg lehet úgy csinálni hogy ne feszítse a tükröt, de ez a csavargatás azért feszített rajt'. Tehát levágtam az egészet a háromszögekről, letisztitás benzinnel stb... Ez a szilikonos ragasztó nagyon erős, amikor levágtam a 18 tipliről, amikor csak 4 maradt még tarotta...
A végső eredmény ilyen:
A háromszögeket is kiszedtem. Elég nehéz összejátszani úgy hogy ne kotyogjon és ne is feszüljön, majd később talán próbálkozok ezzel a megoldással. Arra a csavarra a mi a háromszögek támaszkodtak, ragasztottam 1-1 parafatiplit. Erre fekszik a tükör, minden ragacs nélkül, ahogy az neki tetszik. A tükörtartó háromszögének két sarkán levő egy egy fatiplire támaszkodik a oldalról a tükör. Ez a 2 luk már rég megvolt (régi agyalás miatt), most csak 2 fatiplit vágtam és 8mm-es csavarral rárögzitettem. Az hogy excentrikus, egyáltalán nem gond, sőt, segitségével a doboz tetején levő 31cm es luk közepére lehet "rendezni" a tükröt. Teszt szerint szinte vízszintes állásban sem bukik előre a tükör. (azért félek)
A segédtükröt is levágtam. Úgy ragasztottam vissza hogy a fa tartóra ragad 3 parafa karika, 3 parafa karika ragad a tükörre.
 
lastupdated 2008.09.02