egy 30cm-es dobson távcső építési tervei, verziók, agyalás, megoldások stb...

Dobsonépítés

megjegyzések

1.a főtükör tartó

2.a tükör doboz

3.és összeadása a főtükör taróval

4.segédtükörtartó

5.aLT félkör

6.a fókuszírozó

7.a tükrök

8.aZ zsámoly

9.csövek

10.súlyozás/fókusz belövése

11.az egész egyben

12.egyebek

linkek

Más

más eszközök

könyvek

sáfár péter
6. Fókuszírozó (focuser)
Feladata egyértelmű. A rögzítése a felső karikához érdekes, a fókuszirozó rögzítése a platnihoz igen pontos munkát igényel. Építésére is van példa a weben, az én tudásomat/lehetőségeimet meghaladja. De úgy tudom, van aki itthon is épít fókuszírozót.
Rajz:
Nem kell, csak azt kell kimérni, hogy a segédtükör közepe milyen távolságra van a felső karika síkjától. Ez nálam 5cm lett kb.
Anyagok / Darabjegyzék:
- 1 db Kineoptics HC-2 focuser mindenféle csavarjával, alátétével
- 1 db 10cmx7cm rétegeltlemez
- 4 db 3mm es 2,5mm hosszú facsavar
- 2 db 6mm es fatipli
- ragasztó
Műveletek:
A szokásos rétegeltlemezből lett kivágva a tartó (picit merész, lehetett volna szélesebbre hagyni, a felső gyűrűhöz így csak 7cm el „tapad”)
A középső lukat fúróba befogható körluk vágóval, 6cm-essel csináltam. Persze ez több lett mint 6cm, igen pontatlan eszköz. A felső gyűrűt és ezt a fókuszirozót két fatipli, ragsztó és négy facsavar fogja össze, remélem elég lesz.
A HC-2 fokuszirozóhoz adott csavar valami amerikai szabvány, 4mm-nél nagyobb. A végéből egy kb fél centit le kellett vágni. A fokuszirozó acélgyűrűjében menet van, alatta müanyag távtartó. A 3 lukat a rétegeltlemezben nagyon pontosan kell fúrni, egyébként feszül. Segit a tűreszelő.
Eszközök:
- dekopirfűrész
- fúróállvány
- fúró
- kör luk vágó (nem tudom a pontos nevét, olyan, amit a fúrógép befog)
- reszelő
- tűreszelő
- smirgli
- csavarhúzó
Értékelés:
Ez a HC-2 egy un. helical fókuszírozó. ( www.kineoptics.com ) A lényeg az hogy nincs fogasléc, nincs a crayford tengely csőhöz érése. Úgy működik, hogy van az okulárkihuzat csöve, körülötte egy acélgyűrű. Az okulárkihuzat csöve három ponton van fixálva (nagyon pontosan 5 pont) az acélgyűrűhöz. Két ponton az acélgyűrű síkjával kb 80% fokos szöget bezárva van egy–egy pici duplacsapágy, ami az okulárkihuzat csövéhez támaszkodik. A harmadok pont feszit rá, az egy egyszerü csavar, aminek a végén egy pici műanyag golyó van. Ezze lehet feszesre állni. Tehát ha az okulárkihuzatot forgatjuk, ezek a pici csapágyak, persze a kellő feszesség esetén az okulárkihuzat mozgását a csapágyak síkjában mozgatják, ami az okulárkihuzatnak felfele, lefele irányt jelent. Szellemes ötlet, amikor megláttam, tudtam hogy nekem ez kell. A súlya elenyésző egy hasonló 2” crayfordhoz képest. Ráadásul preciz pontos munka. (mármint nem az enyém, hanem aki a fokuszirozót csinálta) A levehető(tetejü) fókuszírozó tartót nem kockáztattam, de jó lenne, kisebb helyet foglal a felső mindenség. Ez a germán UlliVedder úgy csinálja. (biztos ndk-s volt)
 
lastupdated 2008.09.02