egy 30cm-es dobson távcső építési tervei, verziók, agyalás, megoldások stb...

Dobsonépítés

megjegyzések

1.a főtükör tartó

2.a tükör doboz

3.és összeadása a főtükör taróval

4.segédtükörtartó

5.aLT félkör

6.a fókuszírozó

7.a tükrök

8.aZ zsámoly

9.csövek

10.súlyozás/fókusz belövése

11.az egész egyben

12.egyebek

linkek

Más

más eszközök

könyvek

sáfár péter
5. ALT félkör (bearings)
Feladata hogy az egész távcső függőleges irányú mozgatását pontosan, stabikan, „zökkenőmentesen” biztosítsa. Persze az egész felette elhelyezkező optikai szerkezet súlyát tartania kell, összekötő a vízszintes zsámoly felé. Felszerelni a dobozra csakis az optikai beállítás után és a súlypont megkeresése után lesz csakis lehetséges. Addig pihen.
Rajz:
A már jól ismert 12mm es rétegeltlemezen rajzoltam be egy 30cm es sugarú teljes kört, és azon belül egy 27cm-eset. Eredetileg csak ez volt a terv, de egy szokásosan erősen jött indulattól vezérelve a körön belülre még szerkesztettem egy 3xés 3y sugarút. Remélhetőleg a stabilitás javára szolgál majd.
Anyagok / Darabjegyzék:
- 2db min 60x60 cm 1,2cm vastag farostlemez
- 8 db 25x3 mm facsavar
- PalmaFa ragasztó
- néhány szög
Műveletek:
Két rétegeltlemez darabot egymásra raktam. Szeggel egymáshoz és a munkaaszathoz rögzítettem. A rajz elkészítése után a három kör középpontját 5ös fúróval (amibe a maró körvezető tüskéje illeszkedik) befúrtam. A teljes kör volt az első marás, majd beljebb, utána a két kiegészítő kör kivágása következett. Az egyenes részek vágását, és a kör kettévágása dekopirfűrésszel csináltam.
A 2-2 félkört összeragasztottam, egyenkén 4db facsavarral rögzítettem egymáshoz.
Csiszolás, az élek tompítása.
Eszközök:
- körző
- felsőmaró körvezetővel
- dekopir fűrész
- fúró (vettem egyet 6e-ért)
- csavarhúzó
- smirgli
Értékelés:
- Szép lett
- 30cm es kört körzővel rajzolni igen nehéz, mert nincs akkora szára, vagy valami gigantkörző kell. Egy mérőrúdba fúrt kicsi luk, ami a rajta keresztülfűzött szeg fixál és a másik végén egy nagyobbacska luk amin egy ceruza átfér, nagyszerüen helyettesíti a gigant körzőt.
- Ezt a felsőmarást gyakorolni kell, sokszor megcsúszott a rögzítés. Sajnos csak a végén jutott eszembe az egyszerű körvezető „konstrukciója”: egy 8mm es menetszár, a végén 4mm es luk, keresztbe, azon már bőven átfér egy nagyobb szög vagy csavar ami az életben nem engedi el a 8as menetszárat. Majd a zsámolynál.
- a marás álat egy művelet, a porréteg vastagsága 10cm. (viszont mint a vajba a kés, úgy megy bele a marófej a fába, ami élvezetes.) Profik porszívót kötnek online a marógépre, én kb 1 órát takarítottam utána.
 
lastupdated 2008.09.02