egy 30cm-es dobson távcső építési tervei, verziók, agyalás, megoldások stb...

Dobsonépítés

megjegyzések

1.a főtükör tartó

2.a tükör doboz

3.és összeadása a főtükör taróval

4.segédtükörtartó

5.aLT félkör

6.a fókuszírozó

7.a tükrök

8.aZ zsámoly

9.csövek

10.súlyozás/fókusz belövése

11.az egész egyben

12.egyebek

linkek

Más

más eszközök

könyvek

sáfár péter
2. Tükör doboz (mirror box)
Feladata hogy a tükörtartót fixen tartsa, a főtükröt védje és a legfontosabb, hogy a dobozra (keretre) támaszkodó tükörtartót (rajt a tükröt) finoman lehessen három ponton függőleges irányban mozgatni. Ezért a legérdekesebb a tükörtartó és a doboz összeadása, az a következő rész.
Rajz:
A doboz részeit csak a 12mm es rétegelt lemezen szükséges rajzolni, a tükörtartó és a doboz összeadását érdemes leskiccelni kockáson előtte, igazából ez az első, ugyanis ebből jön ki a doboz magassága.
Anyagok / Darabjegyzék:
- 1db 40x40 cm 1,2cm vastag farostlemez
- 2db 38x11cm 1,2cm vastag farostlemez
- 2db 40x11 cm 1,2cm vastag farostlemez
- 28db 6mm es fatipli
- PalmaFa ragasztó
Műveletek:
A rétegeltlemez valami orosz darab, 1,5x1,5m darabban adták, jó nagy, szerintem 2 majdnem kijön belőle. Levágtam egy 40x40cm es darabot belőle (de a végén még 2 ilyen kell), rámértem a már „kész” tükörtatót, Körzővel egy 31cm es kör, a középre egy 5 vagy 6mm es furat. Azért 6mm es mert a felsőmaró körvezető csavarja 6 mm-es. A középpont nincs a négyzet közepén, mert a tükörtartó felső háromszöge felfelé nyúlik ki, azt kell alá(felül)támasztania. Oldalt igy a körnek van kb 4,5cm a szélétől fenn-lenn meg 6 és 3 cm. A lap közepén a lukba be lehet csavarni a körvezetőt, csavarok meghúzva, maró indít, marha nagy a por.
Dekopir fűrésszel 11cm es széles darabot le kell vágni, (ha lehet NEM dekopirfűrésszel) majd 2db 38cm és 2db 40cm es hozzút csinálni.
A 11 cm széles lapokban a tiplik helyét 6os fafúróval kifúrni, (én ötöt-ötöt fúrtam mindegyikbe) aztán a tiplivezetőkkel a 40x40es re rányomni, utána már látszik hogy hol kell a 40x40esben fúrni. Ezt csak óvatosan, nehogy átfúrjuk. Van tiplimélység szabályzó, amit a fúró végére (kb 1cm) lehet rögziteni, de nekem a fúróállvány tökéletesen megoldotta a mélység „védelmét”.
Ha a furatok készek, be kell mindent kenni a ragaccsal.
Ennyi.
Eszközök:
- felsőmaró körvezetővel
- dekopir fűrész
- fúró (vettem egyet 6e-ért)
- 6mm es tiplivezető
- smirgli
Értékelés:
- a 31 cm átmérő remélem elég lesz
- egyenest fába ezentúl csak körfűrésszel fogok vágni(sajna venni kell), ez a dekopir fűrész térben tolja el a dolgokat, sok smirgli fogyott és így sem 100%
- a marás igy másodikra élvezet volt, nagy levegő előtte, utána álat érzés (+félelmetes mennyiségű por).
- a ragasztás után egy picit megnyugodtam hát tényleg nem 100% (90 sem), de a funkciónak megfelel, elég masszív. A lényeg, hogy a 40x40es lapra rá fog „csimpaszkodni” a tükör, azaz felülről, a két szélső oldalra meg a két félkör fog menni, tehát ha a 40x40es lap nem csúszik le a négy oldalról, akkor nincs baj, az a 20tipli csak megtartja.
 
lastupdated 2008.09.02