egy 30cm-es dobson távcső építési tervei, verziók, agyalás, megoldások stb...

Dobsonépítés

megjegyzések

1.a főtükör tartó

2.a tükör doboz

3.és összeadása a főtükör taróval

4.segédtükörtartó

5.aLT félkör

6.a fókuszírozó

7.a tükrök

8.aZ zsámoly

9.csövek

10.súlyozás/fókusz belövése

11.az egész egyben

12.egyebek

linkek

Más

más eszközök

könyvek

sáfár péter
12. Egyebek
Úgymint kereső, árnyékolás, doboz, festés.
1. Kereső
Csináltam egy keresőt, maradék bresser binoból, egy 6x30as keresőből és egy amiciprizma okulároldali foglalatából. A bino műanyag objektiv tartója és a kereső alucsöve végén levő menet között kb 1-2mm különbség van, ezt kell ledarálni. Persze jobb lett volna ha ki tudom szedni a lencsét, ami csalóka módon úgy tűnik hogy lehetséges is. Sajna be van ragasztva az a lencse a foglalatba, a menet körülötte inkább design elem. Ezért aztán a cél majdnem elveszett, azaz majdnem sikerült a reszelővel agyonvágni a lencsét belülről. A cső végéből kb 3-4 centit le kell vágni iterációs módszerrel. Az amiciprizma okulároldali foglalata (az amibe bármi okulár bemegy) végén levő kilógó menet kotyogott egy kicsit a csőben. Ezt a problémát ragasztóval (kétkomponensü) hidaltam át, eddig nem szakadt le.
Mindig érdekelt hogy milyen lenne egy bino normális okulárokkal, no most a fele megvan. Egy 20as gso wa, val próbáltam, de a széleken (csillagon persze) totál elhúz.
Ez a verzió jobb lett volna (egyenesállású), csak itt a párhuzamositással volt gondom (nem volt helye a tartólábnak)
Ja, azért nem jó, mert:
1. a 6x30as kereső csöve, ugye belemegy a bino objektivfoglalatába, igy azztán az a kevés mm vignettálja az objektivet.
2. a binok saját okulárja valami trükkös lehet, ugyanis a 20as GSO wa a széleken egyáltalán nem ad éles képet. Valszeg az egyik okulár lencséje a binónak „próbál” korrigálni. A kép az SW ben sokkal fényesebb, kontrasztosabb, de egyszerüen a széleken életlen.
3. a 20as SW okulár eleve már egy leharcolt darab volt
4. az objektivet, mint emlitettem a tartó müanyag foglalata reszelése során „sikerült” megkarcolgatnom.

Viszont csináltam (ahogy illik) a keresőnek, mármint a 20as okulárba szálkeresztet. Van az okulár vége, azt kicsavarjuk, alatta van egy közgyűrü, ami ezt a csövet az egész okulár persellyel összeadja. No most állítólag ott van a fókusz is. Itt át kell fúrni 90 fokonként 1mmel, (én kisebbet nem tudtam) és beléfűzünk kettő derótot. Elsőnek egy 220V os sodrott drótot fejtettem le, de jobb a lecsupaszított telefonkábel., az tényleg vékony. Befűzés után 1-1 drót végére pillanatragasztó, vár, aztán a másik két végére a pillanatragasztó. Hát nem lett a derót teljesen egyenes, meg a 90fok sem annyi néha, de funkcionálisan működik.

A szétesett oldal okulár végére, csak ugy parasztosan ráragasztottam egy std. okulárkihuzat fém végét, igy bárhol használható, lett egy std. 1 1-es okulár. No evvel már jó a kép. Az eredmény csendben mondom nem is rossz, van egy kb 20mm es okulár, ami szerintem a 20mm-es GSO WA-tól jobb. A keresőben mindenképp. A látómező kb azonos. Szerintem az van mögötte, hogy egy kb f4 es (jobb esetben) akromatikus lencse mögé nem nagyon lehet sz. okulárt rakni. Ezért korrigál úgy a bino oksi. A szálkereszttől eltekintettem, mert az a pici műanyaggyűrű, ami a lencséket fogja a perselyhez elég gyenge. Ebbe fúrni ragasztgatni nem biztos hogy sikeres.

2. Árnyékolás
No, most ilyen éppen a dobson. Ugyanis rájöttem hogy miért nem látok én diffrakciós gyűrüket, szépeket, csak a kavargó valamit.
A gyroscope (ld. linkek) segitett, ajánlom megfogadni minden szavukat:
Alan Adler: A hő kezelése Newton-távcsövekben:
".s elkezdtem gondolkodni a tükör előtti levegőtömeg közvetlen homogenizálásának módszerein.."
Én is elkezdtem. Neki viszont CSŐ volt!!! Nekem nem. Ez igy totál más.
+Bryan Greer: A Newton-távcsövek hőmérsékleti viselkedésének megértése
".Ha távcsövünk váz- vagy nyitott-szerkezetű, akkor a takaróval a helyén észleljünk. Ezzel elkerülhetjük, hogy a saját testünk hője az optikai útba keveredjen."
Olvastam én, de nem maradt meg, valszeg minden szavuk fontos.
Tehát az eddigi csupasz rácsossal, ha nem mozgok/lihegek, akkor olyan diffrakciós gyűrüket látok hogy csak na. Háát mit mondjak, döbbenetes élmény.
Ez olyan szigetelőszivacs. A felső részt fixen fel lehet szerelni. Azért ilyen alul, mert egyrészt a fedőt le kell venni valahogy, + odébb mozditani, amihez hely kell (szivárványos kantárszár), nem utolsósorban, amig ki van rakva hűlni, így 2 oldalról hűlhet.
Belül még le kell fújnom, mert ez a szivacs csillog egy picit. (+ az alucsöveket is) Még nem próbáltam.
Tehát nem csak a fénytől, hanem a hőtől is kell az árnyékolás.
3. Doboz
4. Festés
Fekete MATT acrylfesték pontosabban spray, az amivel az autókerék felnijét lehet szépíteni.
 
lastupdated 2009.01.05