egy 30cm-es dobson távcső építési tervei, verziók, agyalás, megoldások stb...

Dobsonépítés

megjegyzések

1.a főtükör tartó

2.a tükör doboz

3.és összeadása a főtükör taróval

4.segédtükörtartó

5.aLT félkör

6.a fókuszírozó

7.a tükrök

8.aZ zsámoly

9.csövek

10.súlyozás/fókusz belövése

11.az egész egyben

12.egyebek

linkek

Más

más eszközök

könyvek

sáfár péter
safarpeter AT t-online DOT hu
Célok:
- Dobson tételét újra bizonyítani: nem kell mechanikai műszerésznek/asztalosnak lenni, hogy valaki összerakjon egy 30cm es távcsövet, amelyik működik, amelyik még jól is néz ki.
- Tüköröt, segédtükröt, fókuszirozót nem áll szándékomban készíteni.
- +saját tételem: a felhasznált anyag és eszköz elérhető bárki számára.
- fa, fém, aztán megint fa. A fa elnyeli a rezgést, viszont nehéz, ormótlan, alu könnyű de rezeg, acél erős, de méginkább rezeg.
- sajnos itthon a távcsőépítés nem „divat”. Nem csoda, a 70-80 as években mindenkinek elege lett belőle. (Weben 1 magyar, kb 100 alatti ny-eurós és ezres alatti US link van)
Minták:
Egyértelműen ez a kettő:
Alan Scott: http://www.xmission.com/~alanne
Ulli Vedder: http://www.binodob.de
Persze sok-sok más is.
Néhány megjegyzés (blognak vagy hogy hívják vagy mi):
2008.02.24.
Igazából az egészet játéknak, szórakozásnak veszem, sok tapasztalatom nincs, majd talán lesz. Mindeddig felsőmaró, popszegecs behúzó, menetvágó meg még jónéhány eszköz nem volt a kezemben, ezeket is tanulgatom. Ha elsőre nem ok, nincs gond, majd másodikra, illetve addig ameddig érdekel az egész. Sokszor érzem úgy hogy ki kellene próbálni mindenféle megoldást, persze azokat amiket képes vagyok megcsinálni (sokszor meg az a gáz hogy nem tudom megcsinálni) A perfekcionizmus távol áll tőlem, a lehetőségekhez képest az optimális megoldást keresem mindig.

2008.03.20.
a koncepció változott egy picit:
1. Tükör nélkül csinálom meg úgy, hogy egy kész tükröt „csak” be kell helyezni és utána be lehet mindent állítani. Mivel nem tudom a ükör súlyát, pontos fókuszát, ezért ezt úgy kell elkészíteni hogy akár f4 akár f5 re is működjön, 9 vagy 6 kg ra is.
2. A segédtükörtartóval és a pókkal megakadtam alaposan.
- Pók: még +2 verzió lesz: az eredeti gitárhúros concept, meg egy kétkörös tartó, ha tudok jó acéllemezt szerezni.
- Segédtükörtartó: a 4. verziónál tartok, a két utolsó talán már használható., bár nem tökéletes. Ver.5. agyalás alatt.
3. Elkövettem egy „súlyos hibát: a főtükörtartó dobozának nem a közepén van a kör. Az alátámasztás (csövek) elhelyezése így komplikáltabb.
4. A Kineoptics fókuszirozója a posta útvesztőjében úgy tűnik elveszett…
5. Igy, hogy nem ismerem leendő tükröm paramétereit és a főtükörtartó doboz sem tökéletes, a tartócsöveket is úgy kell elkészíteni hogy azok szabadon állíthatóak legyenek. Valszeg egy optikai padhoz fog hasonlítani.

2008.04.28.
A főtükörtartót átépítettem, nem azok a fakarikák, hanem aluháromszögek tartják majd a tükröt. 18 ponton..

2008.05.24.
Megjött a Kineoptics fókuszirozó, izibe összeraktam a segédtükörtartó gyűrűvel.

2008.05.30.
Kényszeritő támadás: lesz tükröm, OrionopticsUK Standard Grade Optics Set 300mm f5.3. Igyekeznem kell a zsámollyal és a csövekkel.

2008.06.08.
Csináltam egy keresőt bino maradékból, feláldozva a használatlan, sokra nem jó 6x30as keresőt és egy amiciprizma okulároldali foglalatát. Igy akármilyen 1,25 ös okulkár jó a keresőbe. Mindig érdekelt hogy milyen lehet egy bino normális okulárokkal. Az okulár dob rajta ugyan, de nem 100%.

2008.06.19.
Kész a zsámoly. Ha minden igaz hétfőn feladják a tükröt, remélem a posta működik. Igyekezni kell a csövek rögzitésével.

2008.07.09.
Megérkeztek a tükrök. Nem vagyok elégedett ezekkel az ángilusokkal, sajna ott sem minden egyenes és tiszta. A csövek rögzitése (a fenn emlitett „súlyos hibán” kívül) teszt üzemmódban OK, egész jó lett, remélem jó is lesz, mert be kell ragasztani mindent hogy megtudjam a cső hosszát. Örömmel látom a CN-on hogy az obsession is érzi az idők szavát. No most irhat egy új könyvet.

2008.08.12.
A múlt hétvégén felragasztottam a tükröt a tükörtartóra. Remélem ok. Csak a csövek méretezését és a súlyozást feledném. (egyre nehezebb)

2008.08.28.
a weblap formátum frissités volt a fontosabb, a magyar webring miatt. Minden kész, csak a csöveket kell levágni, súlyozni, festeni.

2008.09.02.
levágtam a csöveket, összeraktam, csak úgy félkörök nélkül tesztelgettem. HorváthLaci és Dombovári Vili megnézte / kollimálta. Hát bizony bizony nem tökéletes a munkám, a segédtükörtartó finombeállítása nem elég stabil. Valszeg át kell majd építgetni. Egyenlőre marad, igy befejezem, aztán meglátjuk. Ami biztos:
- a csöveket kurtitani kell még 2cm-el, mert a 30as GSO val fókuszra tudok állni de rövidebbel (9es swan) nem.
- a segédtükröt újra kell ragasztani mer nagyon pontatlanul sikerült.
A tükör fénygyűjtő képessége brutális még így nem teljesen kollimálva is. "Csillagmezők", a látómező kb 1fok 30-40perc a 30-as GSO-val. Ha lesz idő, leirom, +fotók.

2008.09.07.
Sokminden történt, ragasztott főtükör nincs, csak 6 ponton alátámasztott
az egész egyben van, a főtükör minősége kérdéses, el kell vinni egy okos emberhez.

2008.09.12.
A tükör olyan amilyet rendeltem: nem rossz de nem szar és persze nem is szuper. Fernczy Béla nézte meg. Kár hogy nem tőle vettem a tükröt. Szerintem ha valaki dobsont épít, 1. feladat megkeresni Ferenczy Bélát.

2008.09.17.
Megpróbálok ehhez a TelescopeMakingWebRing-hez csatlakozni
 
lastupdated 2008.12.08
TM logo Telescope Making
Web Ring
Next | Previous | Random | List Sites
Next 5 | Previous 5 | Join