Főoldal

Hírek, beszámolók

Programok, események

Galéria

Templomaink

Határon túli kapcsolataink

Archívum

Bemutatkozás

Választás, politika

Állásfoglalások, felhívások

Kultúra

Népszavazás

Miniszteri „aranyköpések”

Mindenféle

 

NÉPSZAVAZÁS 2008. MÁRCIUS 9.

A FIDESZ felhívása és érvek

Új eljárási szabályok

Népszavazási hírek

 

NÉPSZAVAZÁS 2004 december 5.

 

 

 

Igen

Lakossági fórum

Jelentkezés segítőnek

Együtt erősebbek vagyunk

Magyar (-országi) testvér!

Nyújts feléje védő kart!

Kolozsvári rózsafüzér

Államfői IGEN

Velünk szavazzatok!

Széchenyi idézet

Vers 2004 decemberének megemlékezésére

Levél Marosvásárhelyről

Isten hozott!

Hány forint egy magyar?

Újabb levelet kaptunk

A szomorú vég – levelek

Epilógus

Utóhangok

Államfői felhívás

¨¨¨

 

NÉPSZAVAZÁS 2008. MÁRCIUS 9.

A Gyurcsány - kormány immár több mint 2 milliárd forintot költ az emberek pénzéből az emberek ellen folytatott kampányra.  Közben a halálos betegektől is dobozdíjat szednek, a gyermekek egészségügyi ellátása pedig végzetes veszélybe került.
A kormány magatartása nem pusztán arcátlan, hanem alkotmánysértő is. A Fidesz ezért a mai napon beadvánnyal fordult az Országos Választási Bizottsághoz, azt kérve a testülettől, hogy az mondja ki: A kormánynak le kell állítania az emberek pénzéből, az emberek ellen folytatott kampányát.

Miért kell eltörölni a kórházi napidíjat és a vizitdíjat?

Ø         Az állam mindannyiunk fizetéséből levonja a tb-járulékot és ebből fedezik orvosi, illetve kórházi ellátásunkat. A kormány a kórházi napidíj és a vizitdíj bevezetésével tehát arra kényszerít minket, hogy másodszor is fizessünk azért, amiért egyszer már fizettünk.

Miért kell eltörölni a tandíjat?

Ø         A tandíj bevezetése után már nem a diákok tudása, szorgalma és tehetsége, hanem a szülők pénztárcája dönti el, hogy ki tanulhat tovább az  egyetemeken, illetve a főiskolákon.

A tandíj bevezetése elveszi a jövő lehetőségét azoktól a fiataloktól, akik szegényebb családokból származnak. Nekik nagyon hiányozna az az évi 105 ezer forint (mesterképzés esetén 150 ezer forint), ami a tandíj minimális összege. Ennyit biztosan megspórolhatunk, ha igent mondunk.

Mit jelentenek a nemek?

Ø         Aki nemmel szavaz, az saját maga ellen szavaz. Ez az első olyan népszavazás, amely nem a politikával, hanem az emberekkel foglalkozik, és amennyiben eredményes, súlyos terhektől szabadít meg mindannyiunkat.

Aki nemmel szavaz, az a hazugságra szavaz, és elfogadja, hogy a kormány bármikor bármit megtehet vele, következmények nélkül semmibe veheti az embereket, és korábbi ígéreteit megszegve újabb terhekkel, adókkal, adóemelésekkel sarcolhatja az embereket.

Ha győznek az igenek, a kormány meg fogja emelni az adókat.

Ø         Az igazság az, hogy a Szociális Népszavazás adja meg az emberek számára azt a lehetőséget, hogy megelőzzék az adóemeléseket. Ha ugyanis nem megyünk el igennel szavazni, akkor azt üzenjük, hogy velünk bármit meg lehet tenni. És akkor jönnek majd az újabb adóemelések, megszorítások, áremelések.

Ha a népszavazás eltörli ezt a három díjat, majd bevezetnek helyettük más hasonlót.

Ø         A Szociális Népszavazáson az emberek véglegesen a kormány tudtára adhatják, hogy nem dönthetnek állandóan a fejük felett, megkérdezésük nélkül. Ha tehát a kormány az emberek akarata ellenbe újabb megszorító intézkedéseket vezetne be, akkor azokat az emberek egy újabb népszavazáson ismét eltörölhetik.

A népszavazás csak a három intézkedésről szól.

Ø         A Szociális Népszavazáson az emberek véleményt mondhatnak a kormány hazug politikájáról, és felelősségre vonhatják azokat, akik eddig a fejük felett és a megkérdezésük nélkül döntöttek.

Az emberek nemcsak a rossz intézkedéseket, hanem egy rossz politikát is eltörölhetnek a Szociális Népszavazáson, lezárhatnak egy kudarcokkal teli időszakot, és megtehetik az első lépést a jövő felé.

Az emberek olyan dolgokban döntenek, amihez nem értenek.

Ø         A Szociális Népszavazáson feltett kérdések a jövő legfontosabb kérdése. Az ország jövőjét hosszútávon befolyásoló kérdésekről pedig nem lehet az emberek megkérdezése nélkül dönteni.

Senki nem vitathatja el az emberektől azt a jogot, hogy elmondják: milyen oktatási és egészségügyi rendszert szeretnének Magyarországon. Aki azt mondja, hogy az emberek nem értenek ezekhez a dolgokhoz, az azt állítja, hogy nincs közük a saját életükhöz.

Innen már csak egy lépés, hogy választás sem kell, hiszen az emberek nem értenek az ország vezetéséhez.

Itt valójában MSZP- Fidesz, illene Gyurcsány - Orbán ellentétről van szó.

Ø         A Szociális Népszavazás mindenkinek fontos, mert a hazugságok árát mindenki fizeti pártszimpátiától függetlenül. Ezért támogatják a népszavazást baloldali emberek és pártok, szakszervezetek, civil szervezetek is.

A népszavazástól semmi sem fog változni.

Ø         Ha a népszavazás érvényes lesz, akkor megtettük együtt az első lépést a változás felé, és így a jövő már nemcsak a pártok, hanem az emberek közös ügye is lesz.

A népszavazási vereség nem kényszeríti ki a kormány bukását és az előrehozott választásokat.

Ø         A kormány politikája már megbukott. Csak az a kérdés, hogy mikor veszi tudomásul a nép akaratát.

És ha a kormány nem veszi figyelembe a népszavazás eredményét?

Ø         Az eredményes népszavazás alkotmányos kötelezettséget ró a kormányra. Amennyiben a megfelelő számban kerülnek többségbe az igenek, akkor a kormánynak kötelező visszavonni a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

¨¨¨

Új eljárási szabályok

A március 9-ei népszavazáson több új eljárási szabályt is alkalmazni kell; a legfontosabb változás az igazolással szavazókat érinti.

A választási eljárásról szóló törvényt tavaly decemberben módosították. Az új szabályozás szerint minden olyan településen, ahol legalább két szavazókör van, ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók leadhatják szavazatukat. Ezeket a kijelölt szavazóköröket az interneten tette közzé az Országos Választási Iroda.

Az igazolás kiállításakor tehát nemcsak a település nevét írja rá a jegyző, hanem azt is, hogy az állampolgár melyik szavazókörben adhatja le voksát. Ez az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókör egyébként megegyezik az úgynevezett "településszintű szavazókörrel", ahol az adott településre bejelentett (de lakcímmel nem rendelkező) hajléktalanok adhatják le voksaikat.

Fontos új szabály, hogy mivel ezekben a kijelölt szavazókörökben több választóra kell számítani, az eredetileg ötfős szavazatszámláló bizottságok létszámát hétre emelték.

Megszűnt annak a lehetősége, hogy az állampolgár a szavazás napján vetesse fel magát a névjegyzékbe. Korábban, ha valaki nem szerepelt a listán, de a bizottság előtt igazolta magát, felvették a névjegyzékbe, és szavazhatott.

Újdonság az is, hogy három szavazólap lesz; a kérdések különböző színű - lila, zöld és fehér - lapokon szerepelnek majd. Az OVI ezzel a szavazatszámláló bizottságok munkáját kívánja megkönnyíteni. A szavazólapok mellett a bizottságnak egy borítékot is át kell adnia a választónak.

¨¨¨

Népszavazási hírek

2008. március 10.

Lezárult a népszavazás

Az Országos Választási Iroda végeredménye alapján a II. kerület választói névjegyzékében 69 327 fő szerepelt, akik közül 40 416-an járultak az urnákhoz. A referendumban feltett három kérdés közül a kórházi napidíjat elutasító igenek aránya 76,17 százalék, az azt elfogadó nemeké 23,83 százalék. A vizitdíj ügyében is hasonló arányok születtek, az igen mellett 74,49 százalék döntött, a nemet pedig 25,51 százalék választotta. A képzési hozzájárulást a választók 73,71 százaléka utasította el, és 26,29 százalék szavazta meg.

A 2008. évi Népszavazás eredménye Pesthidegkúton (%)

Szavazókör
száma

Vizitdíj

Kórházi díj

Tandíj

igen

nem

igen

nem

igen

nem

43

80

20

78

22

79

21

44

82

18

79

21

79

21

45

80

20

79

21

79

21

46

76

24

74

26

76

24

47

86

14

83

17

83

17

48

78

22

77

23

77

23

49

79

21

77

23

77

23

50

80

20

78

22

77

23

51

80

20

79

21

80

20

52

82

18

79

21

78

22

53

80

20

75

25

76

24

54

76

24

72

28

72

28

55

75

25

74

26

73

27

56

82

18

81

19

80

20

 

2008. február 20.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap Veszprémben részt vett a volt egészségügyi miniszterek találkozóján. A találkozót a szocialista kormány korábbi egészségügyi minisztere, Rácz Jenő kezdeményezte.

A Fidesz elnöke a találkozó után elmondta, hogy az összefogás mintapéldája az egészségügy lett, hiszen az orvosok országszerte félreteszik politikai nézeteiket, és csak az egészségügy jövője izgatja őket. A tegnapi nap tanulsága úgy is összegezhető, hogy az összefogás igennel kezdődik.

Orbán Viktor ma Dunaújvárosban és Szekszárdon folytatja országjáró körútját.

¨¨¨

2008. február 19.

A vizitdíj és a kórházi napidíj nem más, mint rejtett adó. Mivel az adócsökkentés ismét slágertéma, ha valaki adót szeretne csökkenteni, akkor kezdheti a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével.

A Fidesz egészségügyi kabinetje készen áll, hogy a sikeres népszavazás után benyújtsa a parlamentnek azokat az indítványokat, melyek megnyugtató módon rendezik a kórházak és a háziorvosok működésének rendjét. Vissza kell adni a bizalmat az orvosok iránt mert az orvostársadalom összetartó volt és mindig is fontosabbnak tekintette a hivatását, mint a hivatásával együtt járó anyag juttatásokat.

Az ország jelenlegi és jövendő kormányai is komoly leckét kapnak március 9-én, mert a népszavazás megmutatja az elkényelmesedett vezetőknek, hogy a magyar nép bizonyos kérdésekben nem hajlandó eltűrni elhibázott döntéseket.

¨¨¨

2008. február 17.

Gyurcsány Ferenc azt a Draskovics Tibort akarja kinevezni igazságügy miniszternek, akit éppen azért váltott le korábban, mert hazudott az ország gazdasági állapotára vonatkozóan.

Gyurcsány Ferenc immáron végletekig meggyengült, ezért az alkalmasságra való tekintet nélkül legszűkebb érdekkörének tagjait nevezi ki kormányzati kulcspozíciókba. Draskovics Tibor múltjában számos gyanús körülmény merül fel; nyilvánvalóan ez indokolta azt is, hogy az elmúlt napokban eltűntek a rendőrség honlapjáról a Draskovics Tiborra nézve igen kellemetlen olajügyi dokumentumok.

¨¨¨

2008. február 16.

Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője a mai napon bejelentette, hogy a Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány arcátlan és alkotmánysértő reklámhadjárata miatt.

Korábban az Országos Választási Bizottság nem volt hajlandó foglalkozni az üggyel, ezért fordul most a Fidesz a taláros testülethez. A kormány kampányköltségei immár a kétmilliárd forintot is meghaladják.

A Fidesz célja, hogy a kormány alkotmányellenes módon ne avatkozhasson bele a népszavazásba.

¨¨¨

2008. február 15.

A hétvégétől láthatók az utcákon és köztereken a Fidesz népszavazási kampányának plakátjai. A kormány milliárdokat költ az emberek pénzéből arra, hogy az emberek pénzéből kampányoljon, a Fidesz ezzel szemben az igazság mellett érvel, a tudás az egészség és a felelős kormányzás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A plakátokon „a jövő igennel kezdődik” szlogen látható.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn indul kampánykörútjára, melynek keretében minden megyébe ellátogat, orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal, fiatalokkal és civil szervezetek tagságával találkozik.

¨¨¨

2007. február 14.

A tegnapi napon immáron tizedik alkalommal tartott évértékelő beszédet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.
Az elnök elmondta, hogy Magyarországnak hat évnyi folyamatos kudarc után sikerre van szüksége. Sikeres azonban csak az a nép lehet, amelyik igent mond.

Március 9-én a Szociális Népszavazáson az emberek igent mondhatnak az egészségre, a tudásra és a felelős kormányzásra. Igent mondhatunk a gazdasági fordulatra, a növekedésre és a sikerre.

Az igenek győzelme egy új korszak nyitányát jelenti. A népszavazás sikere az első lépés lesz a változás útján, azt pedig, hogy hány lépést kell majd megtennünk az úton, azt majd eldöntik az emberek. A népszavazás következményeit befolyásolja az is, hogy hányan élnek majd alkotmányos jogukkal, hányan fejezik majd ki akaratukat az ország jövőjével kapcsolatban.

¨¨¨

2007. február 13.

A tegnapi napon az Országos Választási Bizottság újra tanújelét adta annak, hogy a szociális népszavazással kapcsolatban pártszervvé degradálta saját magát.
Mindenki számára teljesen világos, hogy a kormány milliárdokat költ az emberek pénzéből a népszavazási kérdések ellen való kampányra, miközben vizitdíjat és kórházi napidíjat szed a betegektől, valamint tandíjat a fiataloktól.

Tegnap az Országos Választási Bizottság leállíthatta volna az esztelen kormánykampányt, azonban a választópolgárok érdekeinek képviselete helyett ismét a kormány érdekeit szolgálta ki, ugyanis nem volt hajlandó döntést hozni a kormány milliárdokat felemésztő kampánya ügyében.

A Fidesz jogi szakértői ezért mérlegelik a lehetséges további lépéseket. Az emberek azonban március 9-én világossá tehetik: hiába a milliárdokból finanszírozott hazugságok, az embereket nem lehet még egyszer semmibe venni.

¨¨¨

 

NÉPSZAVAZÁS 2004 december 5.

 

"Kopogtató" levél Erdélyből

Bocskai Istvánnak,

Erdély és Magyarország fejedelmének intelme 1606-ból:

Meghagyom, szeretettel intvén

Mind az erdélyieket és magyarországi híveinket

Az egymás közt való szép egyezségre, atyafiúi szeretetre.

Az erdélyieket, hogy Magyarországtól,

Ha más fejedelemség alatt lesznek is, el ne szakadjanak.

A magyarországiakat, hogy az erdélyieket el ne taszítsák,

Tartsák őket atyafiaiknak, vérüknek.

Testvéreink,

mi lelkünkben sohasem szakadtunk el Magyarországtól, szavazzatok igennel magyar áIlampolgárságunkra december 5-én!

 

¨¨¨

 

¨¨¨

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) ill. a FIDESZ II. ker. képviselőjének egyaránt az a kérése, hogy minél többen jelentkezzenek az előkészítés ill. lebonyolítás munkáira (pl. szórólap bedobás ill. elbeszélgetés, számlálóbizottságban való részvétel stb.). Aki vállalkozik erre a nagyon fontos feladatra, kérjük, keresse meg az alábbi személyek valamelyikét. Fontos, hogy minél több NEMZETI PÁRT képviseletében legyünk jelen, ezért aki úgy gondolja, hogy van lehetősége és indíttatása az alábbiakon kívül más pártnál vagy szervezetnél jelentkezni, kérjük, tegye meg. Köszönjük!

Szilágyi Zsolt (PPKSZ): szilagyi.zs@vivamail.hu 
mobil (17-22 óra között): 06-30-271-3770

Kovács Károly (MVSZ II. ker.): kovacs.karoly.griff@axelero.hu 
mobil: 06-30-949-1606

Csabai Péter (FIDESZ II. ker.): csabaip@freemail.hu
mobil: 06-20-915-1459

¨¨¨

Együtt erősebbek vagyunk!

    Mindig hittem abban és lépten-nyomon hangoztattam, hogy éljünk mi, magyarok bárhol a világon, együvé tartozunk, a magyar nemzet része vagyunk. Összeköt bennünket nyelvünk, kultúránk, felekezeti hovatartozásunk, múltunk, közös történelmünk. Ha tagadjuk ezt a múltat, hosszú távon jövőnk sincsen. Mi, akik Magyarország határain túl élünk, nem tehetünk arról, hogy volt egyszer egy Trianon, hogy a határok átvonultak a fejünk fölött. Tőlünk nem kérdezte senki, hogy akarjuk-e mindezt. Mi itt maradtunk szülőföldünkön, ahol őseink több nemzedékre visszamenőleg  nyugszanak temetőinkben. Mi nem valakik ellen akarunk magyarok maradni szülőföldünkön, hanem gyermekeinkért, azokért, akik még vállalják önmagukat. Mi nem azért akarunk magyar állampolgárságot, hogy elhagyjuk szülőföldünket, hogy elfoglaljuk mások munkahelyét az anyaországban. Mi csak tartozni akarunk valahová! És hová tartozzunk, ha ne a magyar nemzethez?! Mi már nem akarunk megalázva, másodrendű állampolgárokként élni őseink földjén, akik vérüket is adták magyarságukért. Mi ezen a földön itthon akarunk lenni, azt akarjuk, hogy ne mondhassa nekünk senki, hogy hazátlanok vagyunk. Mi felemelt fejjel akarjuk magyarságunkat szülőföldünkön vállalni!

     A Trianon óta eltelt 84 esztendő alatt a hatalom mindent megtett az egységes román nemzetbe való beolvasztásunkért. Ismerjük be, nem kevés sikerrel. A magyar nyelvű oktatás elsorvasztása vagy betiltása, a megyehatárok átrajzolása, a vegyes házasságok, a magyar nyelvű kultúra és az anyaországgal való kapcsolattartás hiánya, az újabbkori hagymakupolás honfoglalás, az erdélyi magyar városok etnikai összetételének tudatos megváltoztatása, nagyon sok embert tett gyökértelenné, bizonytalanná, gyengítve bennük a hovatartozás tudatát. Ilyen körülmények között is élni kellett és túlélni mindezt. Nem csoda, ha sokaknak elferdült a gerince... és a mindenkori hatalom szolgálatába álltak. Nagyon sokan éppen azért hagyták el szülőföldjüket, mert azt remélték, hogy Magyarországon megmaradhatnak magyarnak...Magyarnak nemcsak születni kell, hanem vállalni is kell azt, bárhol is élünk a világon.

    Tudjuk, nagyon sokan vannak, akiket mindez nem érdekel, akik lemondtak rólunk, akiket félrevezettek. Mégis azt kérjük Magyarország népétől, hogy a népszavazáson mondjon igent arra, hogy kedvezményesen megkaphassuk a magyar állampolgárságot. Nem könyöradományként kérjük ezt a gesztust, hanem azért, mert hiszünk közös felemelkedésünkben, hiszünk abban, hogy együtt erősebbek vagyunk!

 

    Deáky András                                                    Gyimesbükk, 2004.11.9.

¨¨¨

Magyar (-országi) testvér!

Apáink, nagyapáink belénk ültették, hogy Magyarországon a testvéreink élnek,  hogy Magyarország a földi paradicsom. S hogy szeretnek ott minket,  magyarokat. Csak most elválaszt egy határ tőlük, ugyanolyan magyaroktól, mint  mi. Ne hagyjátok, hogy csalódjunk.

Ne hagyjatok magunkra! Ne engedjétek, hogy több ősz hajszállal fejünkön, egy  roppant keserű ízzel-érzéssel a szánkban kelljen tovább éljünk azzal a  mértéktelenül fájdalmas tudattal, hogy az anyaországban élő magyarok, a  gúnyhatáron 1920-ban kívül esett, ugyanolyan magyar testvéreit egy könnyed  vonással, egy egyszerű NEM válasszal az egyedül maradás érzésébe, a kétségbeesés szélére sodorja.

Amilyen könnyedén, Trianonban egy-két tollvonással elintézték sorsunkat, most  megadatott a lehetőség, hogy 84 év után, ugyanolyan könnyed tollvonással  orvosolhatjátok lelki fájdalmunkat.

Az IGEN-re tegyétek az X-et. Nem igaz, amit a hatalmon lévők állítanak.  Valamiért nem akarnak segíteni. Mi ugyanis itthon , szülőföldünk elhagyása  nélkül akarunk magyarnak megmaradni. Nem akarunk visszaélni kettős  állampolgárságunkkal. Nem sajnáltatni akarjuk magunkat. Nem kell félnetek, hogy majd a magyarországi magyarok kell eltartsák nyugdíjasainkat. A  legtöbbünk nem hagyná el szülőföldjét, nem telepedne ki. A legtöbb embernek  értelmetlen lenne kitelepedni, ha kettős állampolgár. Ahogy a sok kínai, meg  a sok más nemzetiségű megkaphatja, mi miért nem? Ez fáj a legjobban ...

És szavazás után, mikor hazamentek, lefekvéskor legyen nyugodtabb a  lelkiismeretetek, hogy az én szavazatomon nem múlott, én egy tollvonással  segítettem üldözött magyar testvéreimen. Megadatott, írjatok történelmet!
 Szavazzatok IGEN-nel, hogy a távolba szakadt magyar testvéreitek szívében  virradjon egy dicsőbb kikelet...

Kérlek szépen: Sófalvi Lajos, Erdély, Székelyudvarhely

¨¨¨

Nyújts feléje védő kart!

Az Értékmegőrzők Civil Szervezet igent mond a kettős állampolgárságra

Trianonban szétszaggatták, megcsonkították Magyarországot, s ma körülbelül három és félmillió magyar él a szomszédos országokban, nyolcvannégy év után is másodrangú állampolgárként, hátrányos helyzetben, sokszor fizikai létükben fenyegetve, amint ezt a Délvidékről mostanában érkező nyugtalanító hírek tanúsítják.

Az elszakított magyarok biztonságát, egyenjogúságát egyrészt a helyi autonómiák, másrészt a kettős állampolgárság biztosíthatja. Ez semmilyen terhet nem ró a magyarországi magyarokra, viszont új távlatokat nyújthat a magyar vállalkozók, a magyar gazdaság számára. Együtt erősebbek és sikeresebbek lehetünk, együtt jobb eséllyel nézhetünk az Európai Unió kihívásai elé.

Az Értékmegőrzők Klubja ezért támogatja, hogy az elszakított magyarok kérésükre kedvezményesen, szülőföldjük elhagyása nélkül megkaphassák a biztonságot, egyenjogúságot és történelmi jóvátételt jelentő magyar állampolgárságot. Jóakaratú szavazatunkkal történelmet írhatunk. Felkérjük minden jóérzésű honfitársunkat, hogy a Magyarok Világszövetsége kezdeményezésére kiírandó népszavazáson igen szavazatával támogassa a szomszéd országokban élő magyarok számára kedvezményesen megadható magyar állampolgárságot!

Ákos, Balázs Fecó, Bánffy Gyrögy, Bitskey Tibor, Buzánszky Jenő, Cseh Tamás, Csúri Ákos, Demjén Ferenc, Egerszegi Krisztina, Eperjes Károly, Esztergályos Cecília, Fábry Sándor, Ferencz Éva, Kovácsi Aladár, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Gyulay Zsolt, Hargitay András, Kárpáti György, Kautzky Armand, Kemény Győző, Keresztes Ildikó, Mészöly Kálmán, Pataky Attila, Pitti Katalin, Raksányi Gellért, Reviczky Gábor, Schnell Ádám, Szabó Csilla, Szarvas József, Szikora Róbert, Varga Miklós, Vikidál Gyula

¨¨¨

A Kolozsvári Magyar Mozgássérültek Társulata Szent Kamill otthonában minden este 6-kor rózsafüzért mondanak a december 5-i népszavazás sikeréért.

"Isten, áldd meg a magyart!"

A világban szétszórt magyarok szeméből mindig könny fakad, amikor ezeket a szent szavakat kiejtjük, amikor himnuszunkat énekeljük.

Sokszor fáj, hogy a magyar parlament nem ezekkel a szavakkal kezdi a napi munkáját. Isteni kegyelem nélkül nem lehet egy nemzetet kormányozni, még egy pogány világban sem, nemhogy a mai, szabadnak nevezett demokráciában.

Hiszem és vallom, hogy ha ezekkel a szent és sérthetetlen szavakkal kezdődnének a parlament mindennapi ülései, ma nem itt állna a magyar nemzet. A kormány sem azon fáradozna, hogy miképpen szaggassa szét a nemzetet.

Minden magyarnak joga van a magyar állampolgársághoz!

Mitől félnek a tisztelt kormány emberei?

1. Azok a személyek, akik szülőföldjüket el akarják hagyni, elhagyják, miként eddig is megtették.

2. Talán az a gond, hogy kiderül, a földkerekségen nem 15 millió magyar él, hanem esetleg 20 millió magyarért kell felelősséget vállalni?

A kormány nagyon fél a nép akaratától, mert látja, hogy az embereket már nem lehet választások előtt sem "színezett, mámorító, cukrozott maszlaggal" tovább butítani. Az álarc lehullott. Ha most lennének a választások biztosan elvesztenék, mert ilyen vezetőkre nincs szüksége a nemzetnek. Akik a nemzet ellen cselekednek, a nemzet szétdarabolására, egységbontásra buzdítják a népet, nem jó vezetők!

Ezt az állampolgári jogot, amely minden magyart megillet, nem ennyi cirkusszal kellene kiharcolni, hanem a kormánynak kellett volna megoldja.

Szégyen és gyalázat látni azt amint a hőseink emlékműveiknél koszorúznak! Érezni lehet, hogy csupán színházi szereplés, ceremónia, nem lélekből fakadó cselekedet. Keresztényi fohász nélkül minden hiába való. Lám, itt az eredmény!

Nem kell a határon kívül élőket félteni, hogy tömegesen elhagyják majd a szülőföldjüket akkor, amikor Magyarországról az egészségügyben dolgozók tömegesen kivándorolnak, mert a kormány nem biztosítja állampolgárainak az EU életszínvonalat. Zuhan az ország egyre lefele, de ezt nem veszik észre a tisztelt kormány vezetői?!

A Magyarok Világszövetségétől, nemzetünk világszövetségétől, megvonták a törvényes anyagi támogatást. Ennél szégyenletesebb történelmi hibát nem is lehet elkövetni. Mindezek ellenére az MVSZ bizonyított. Bizonyította, hogy nem a pénz fogja össze a magyar nemzetet, hanem az igazi nemzeti öntudat tartja össze a világban szétszórt magyar testvéreket. Ezzel a nemzeti tudattal lehet kiharcolni azokat a törvényes jogokat amelyektől a kormány megfosztja a nemzet gyermekeit. A kormány a pénzmegvonással is igazolta, hogy nem óhajtja a világban szétszórt magyarok találkozását, egységét. Akkor, amikor minden más nemzet egységben gondolkodik. Nem tudom miért teszik ezt a kormányon levő politikusok. A választópolgárok nem ezzel bízták meg. Amint hatalomra kerültek, becsapták választóikat, becsapták a nemzetet. Ebből most már elég!

Ezt a szigorú megállapítást egy olyan erdélyi magyar asszony - művész lélek - teszi, aki a nemzetéért évszázadokra elore nézve maradandó történelmi létesítményt alkotott szülőföldjén.

Vagy talán attól fél a tisztelt kormány, hogy ha a világ bármely részén élő magyar állampolgárt jogtalanul bántanák, azonnal védelmeznie kellene?! A tét: "minden magyar felelős minden magyarért"!

Tisztelt kormány-tisztségviselők, hiszem és vallom, hogy élete során minden ember hibázik, csak azok nem, akik nem dolgoznak. Még nem késő levonni a kellő tanulságot. Próbáljunk összefogással, a hibákból okulva javítani és bízni a magyar jövőnk felvirágzásában. Buzdítsuk igen szavazatra a magyar testvéreket. Próbáljunk örülni egymásnak és adja Isten, hogy a munkanapjainkat Isten kegyelmével kezdhessük. Többé soha se keljen az "Isten, áldd meg a magyart" könnyes szemmel énekelni! Higgyük a magyar feltámadást, mert Isten maga akarata szerint teremtett magyarnak és ezt így is kell mindannyiunknak megélnünk!

Mindent Istennel, mindent a magyar egységért!

Ámen.

Kolozsvár, 2004. november 8.

Tokay Rozália

¨¨¨

Mádl: "Felszólítom a magyarokat, hogy szavazatukkal vállaljanak közösséget a határon túli magyarokkal"

Az államfő a Magyar Állandó Értekezleten egyértelműen az igennel való szavazásra buzdította az ország lakóit. A kormányfő nem foglalt ugyan egyértelműen állást a kérdésben, de az igen veszélyeit ecsetelte. A két legnagyobb határon túli szervezet arra kérte a kormányfőt változtasson álláspontján. Orbán Viktor szerint valójában "mindenki igent szeretne mondani, de mindenfajta akadályok vannak".

A kabinet és kormánypártok kivételével az összes fél az igennel szavazást támogatja. Az esemény sajtónyilvános részén Mádl Ferenc köztársasági elnök egyértelműen az igennel való szavazásra buzdította az ország lakóit. Mint fogalmazott: "Felszólítom a magyarokat, hogy szavazatukkal vállaljanak közösséget a határon túli magyarokkal." Tizennégy perces beszédében Mádl 15 millió magyarról beszélt és kijelentette: sem a nemzetközi, sem a magyar jog nem zárja ki a magyar állampolgárság megadását, letelepedés nélkül. Az államfő úgy vélte, hogy a kettős állampolgárság megadása után sem várható tömeges bevándorlás.

¨¨¨

Szentmihályi Szabó Péter:

VELÜNK SZAVAZZATOK!

 

Ne gyertek haza! Itt nem kelletek!

Itt a fél ország lop, csal. Beteg.

Itt már nem kellenek a gyermekek.

Itt Horn, Pető, Gyurcsány az úr,

Itt mindenki angolul tanul,

Ne gyertek haza! Itt nem kelletek!

 

Ne gyertek haza! Ez itt csonka ország,

Emléketek is gyáván elhazudták,

Itt útlevél nem jár, csak idegennek,

Ha kampányt vezet vagy bölcsen befektet.

Ne gyertek haza! Ez itt csonka ország!

 

Ne gyertek haza! Krisztusnak sincs helye,

Vígan él Kun Béla, Kádár szelleme,

Itt nem állhat szobra gróf Telekinek,

Pázmánynak, Wassnak, Mindszentynek.

Ne gyertek haza! Krisztusnak sincs helye.

 

Ne gyertek haza! Ünneplik Trianont,

Itt zászlót a nép Károlyiért bont,

Koccintanak Erdély gyászünnepén,

Itt nincs már magyar hit, munkás remény,

Ne gyertek haza! Ünneplik Trianont.

 

Ne gyertek haza! Itt nincsen munkahely,

Magyar szív, ész, kéz itt senkinek se kell,

Nincs itt magyar gyár, talpalatnyi föld,

A reklám és hazugság minden tért betölt.

Ne gyertek haza! Itt nincsen munkahely.

 

Ne gyertek haza! Ki itt rátok szavazna,

Az mind szélsőséges, sovén és irredenta,

Populista, demagóg, ellenforradalmár -

Jaj, emlékeztek? Sok ilyesmi volt már.

Ne gyertek haza! Nincs, ki rátok szavazna.

 

Vagy gyertek mindannyian! Velünk szavazzatok!

Élők és holtak, látók és vakok,

Ki járni bír, ki élni mer,

Tenger tömegben jöjjön el!

Szavazzatok helyettünk üvöltő igennel,

Gyertek zászlóval, fáklyával, kereszttel,

Gyertek mindannyian, velünk szavazzatok!

 

S amit nem tudtunk megtenni ötven éve,

Kergessük őket együtt el, örökre, végre!

¨¨¨

Széchenyi István:

Régi dolog, hogy az angol főképp a szegénységtől, a francia a nevetségessé válástól, a spanyol az ördögtől, az olasz, az osztrák a botbüntetéstől, az orosz a cártól fél. Ha engem, ki szerencsémre  -  jelenleg ugyan szerencsétlenségemre  -  magyar vagyok, megkérdeznek mitől aggódik leginkább a magyar, akkor hajlandó vagyok az egész nemzet nevében kikiáltani:  SEMMITŐL SEM OLY RETTENETES MÉRTÉKBEN, MINT EGY ELFAJULT, HŰTLENNÉ LETT MAGYARTÓL!

(In: Csicsry-Rónay István:

Száműzöttek naptára.)

¨¨¨

VERS 2004 DECEMBERÉNEK MEGEMLÉKEZÉSÉRE

 

 I.

 Igazságos Mátyás,

 Magyarok királya,

 Gyere az házba,

 Az ország házába!

 

 II.

 Hol, merre születtél,

 Számot adj most nékünk:

 Állampolgárságod

 Jogos-é, megnézzük.

 

 III.

 Kolozsvár városa

 Annak neve Cluj rég.

 Oláh vagy te, Mujkó,

 Bárhogy döntött a nép!

 

 IV.

 Apád Hunyadi volt

 S magyar ügyet védett?

 Buda vérmezején

 Ölték meg testvéred?

 

 V

 Mindez mit se számít.

 Kapcsos Corvinádat

 Vidd csak román földre

 S feledd az anyádat,

 

 VI.

 Aki Szilágyi volt!

 Jogod itten nincsen.

 TB-kártyát, voksot

 Dehogy adunk ingyen.

 

 VII.

 Add át üzenetünk

 Rákóczi Ferencnek:

 Nem kívánjuk öt sem

 Nagyfejedelemnek.

 

 VIII.

 Ukrán kézen Munkács

 Hajdan erös vára,

 Állampolgárságát

 Tölünk hát ne várja.

 

 IX.

 Mondja meg Adynak,

 S Bánffynak, a grófnak:

 Kós Károllyal együtt

 Álljanak be mócnak.

 

 X.

 "Anyanyelve magyar"-

 Vallja Ignácz Rózsa.

 Ez már az ö baja -

 Nem tehetünk róla!

 

 XI.

 Szépszavú Áprily,

 Jó Tamási Áron,

 Nyírö, Dsida Jenö -

 Mind sorára várjon.

 

 XII.

 Ne is reménykedjen

 Báró Kemény Zsigmond;

 Jósika, meg Herczeg

 Egyedül is nagy gond.

 

 XIII.

 Benedek Elek is

 Írjon mesét másnak,

 Ne a most verbuvált

 EU új tagjának.

 

 XIV.

 Tibet kutatója,

 Ifjú Csoma Sándor,

 Te se gyere hozzánk -

 Maradj örök vándor!

 

 XV.

 Gondolj Aradra és

 Néhány bitófára;

 Ott sem juthat mindnek

 Magyar parcellára.

 

 XVI.

 Aki nálunk különb,

 Nincsen szükség rája?

 "Magyarok Istene,

 Tekints e hazára!"

 

 XVII.

 De talán megérted,

 (S nem veszett el minden)

 Ha tagadod múltad,

 Soká jövöd sincsen.

 

 XVIII.

 Saját fajtád kéri:

 Kezét el ne engedd!

 Lassan száz éve, hogy

 Teérted is szenved.

 

 XIX.

 Ideje már régen

 Megváltó csodának.

 Ne légy hát szégyene

 az egész világnak!

¨¨¨

LEVÉL MAROSVÁSÁRHELYRŐL

„Kérem, szépen, könyörögve kérem az egyszívű magyarokat: képzeljék el, hogy Győrt holnap Szlovákiához csatolják. Nyíregyházát pedig Ukrajnához. Debrecent Romániához, Szegedet pedig Szerbiához. Csak el kell képzelni - mert  éppen ez s ennyi történt nyolcvannégy esztendeje. Elcsatolták az ország kétharmadát, s ezzel együtt a magyarokat megfosztották állampolgárságuktól. Szépen kérem az egyszívű magyarokat, képzeljék el, amit mondtam. S képzeljék utána, hogy egy év vagy öt év múlva rajtuk múlik, vajon visszakapják-e a győri, nyíregyházi, debreceni és szegedi magyarok az állampolgárságukat. Akkor is töprengenétek? Vagy akkor minden természetes és egyértelmű lenne? És akkor? Most miért nem az? Mert ami történt, nyolcvan éve történt? De hát barátaim, egyszívű magyarok, az ember többek között azért ember, mert nem jelenidejű. Kérlek szépen benneteket, könyörögve. Ne engedjük összetörni az álmot.”

¨¨¨

¨¨¨

HÁNY FORINT EGY MAGYAR?

¨¨¨

ÚJABB LEVELET KAPTUNK

 

Kedves Többiek!

 

Nagyon szomorúnak tartom hogy ide jutott ez az ország, hogy egy ilyen ügy mellett kampányolni kell. De talán az a "baj", hogy nem Erdély visszacsatolásáról tartunk népszavazást. Eszembe jutnak Wass  Albert szavai, aki azt mondta, hogy a legnagyobb baj az, hogy Erdély földjére, természeti kincseire mindenki igényt tart, de az erdélyi  emberek senkinek se kellenek, se románnak se magyarnak. Milyen erkölcsi szinten áll ez az ország, hogy nem zavart még el egy ilyen kormányt, aki ennyire a nemzet érdekei ellen dolgozik? Szomorú, hogy primitív hazugságokkal lehet hülyíteni az embereket, arról, hogy milyen hihetetlen terhet jelent nekünk a határon túli magyarság. Aki hajlandó magától gondolkodni, és nem szorul rá arra, hogy a politikusok mondják meg azt, hogy mit gondoljon, az tudja, hogy a  határon túli magyarságból az országnak az elmúlt években is (nem  csak a történelem során) több nyeresége volt mint kiadása, és ez a  jövőben is így lesz, bárhogy is döntünk. Hány értelmiségi jött át Mo-ra, akinek a tanítását nem nekünk kellett finanszírozni, és aztán nálunk kamatoztatta tudását? Valószínűleg a magyar egészségügy már összeomlott volna az erdélyi orvosok és ápolónők nélkül, hogy csak egyet említsek. Ezek után nem csodálkozom azon sem, ami a TERMÉSZETVÉDELEMBEN folyik (akinek a nemzet fogalma csak egy üres frázis, annak a természetvédelem se jelent semmit), bár azon igen, hogy ez nem kapott eddig hangot a listán. A kósza hírek szerint a hazai természetvédelem olyan változásokon megy most keresztül, ami természeti értékeinket az EU-s szintre süllyesztheti, és az állapotok a „Pepó-éra” viszonyainál is mélyebbre süllyedhetnek. A csendnek a fő oka gondolom az, hogy a szakmában az emberek az állásukat féltik, amitől most nagyon könnyen megszabadíthatják őket. Nevezetesen arról van szó, hogy a nemzeti parkok kezéből kiveszik a hatósági jogkört, és a környezetvédelmi felügyelőségekhez teszik át azt. Ez a „köfék-től a legpozitívabb hozzáállást és jóindulatot feltételezve (lehet naív vagyok?), is a természetvédelem gyengülését fogja jelenteni. Elég csak abba belegondolunk, hogy ott most zöldfülű frissdiplomások fognak dönteni fontos beruházások ügyében az eddigi tapasztalt szakemberek helyett. Az esetleges szakember átirányítások esetén pedig aligha a legkiválóbb embereket adják át a NP-ok. Az már csak hab a tortán, hogy a kormány az NGO-kat anyagilag ellehetetleníti, gyengítendő a társadalmi kontrollt. Ez lett talán az egyik eredménye, a Zengő ügynek, meg más "túlkapásoknak". Innentől kezdve szabad az út minden természetromboló beruházásnak. Én párhuzamot érzek a két ügy között (kettős állampolgárság, természetvédelem), mert mindkettőben a politikai és anyagi érdekek látszanak most felülkerekedni a nem pénzesíthető értékek felett, helyrehozhatatlan kárt okozva. A különbség csak annyi, hogy az első ügyben még tehetünk személyesen valamit.

Üdvözlettel

 

N.N.

 

Nagy László

... viráglámpa

tabáni tulipánfa

világíts belső éjszakánkba

mert szívünk megvakult

beborult, elvadult

tabáni tulipánfa

ragyogd be szívünk éjszakáját!”

 

 

Reményik Sándor

Atlantisz harangoz

 

Mint Atlantisz, a rég elsüllyedt ország.

Halljátok? Erdély harangoz a mélyben.

Elmerült székely faluk hangja szól

Halkan, halkan a tengerfenéken.

Magyar hajósok, hallgatózzatok,

Ha jártok ott fenn förgeteges éjben:

Erdély harangoz, harangoz a mélyben.

¨¨¨

A SZOMORÚ VÉG

LEVELEK

Mélységes szomorúsággal és nagy szégyenérzettel éltem végig a népszavazás eredményének híreit. Sajnálatos, hogy ennyi embert tudtak félrevezetni, megfélemlíteni illetve birkává tenni, akik csak a vezérürü kolompjának hangját követik. Krisztus keresztfáról elhangzott szavait tudom csak felidézni: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek."

Feladni azért nem szabad, nem is fogjuk. Bocsánatot kérünk elszakadt területeken élő honfitársainktól, hogy most nem tudtuk elérni magyar állampolgárságuk visszaadását. Ami késik, nem múlik. Azért lenne rá egy jó módszer. Nem ismeretlen a második világháború után végrehajtott lakosságcsere. Most lenne ideje, hogy a jelenlegi politikai elitet és követőiket áttelepítsék határon túlra, helyettük pedig áthozni azokat, akik már megszenvedték magyarságukat. Talán egy kis magyarverés után másként gondolkoznának a lelketlen és önző emberek.

Vörösmarty szavaival zárom: "Lesz még egyszer ünnep a világon..."

J.G.

v

Szomorú a szívem, mert sikerült a magyar történelmet egy újabb fekete nappal gyarapítani. Mást reméltem, bár a pénteki villamos végállomási kampány szociológiája előrevetítette ezt az eredményt.

Baj van itt már mindennel, a politikusokkal és a szavazókorú polgárok többségével is. Még a „Nemzeti Petíció”-t aláírók létszáma sem jött össze. Annak a legnagyobb a felelőssége, aki a kettős állampolgárság kérdésében kierőszakolta a népszavazást. Ebben az estben egy úriember - még, ha újraválasztották is – minimum lemond az MVSZ elnökségéről. Kíváncsi vagyok, hogy mit tesz Patrubány. Lehet, hogy Makovecznek volt igaza, és idegen hatalmak játékszerei voltunk már megint? De nem lehettek volna azok az elszakított területen élő testvéreink!!!

N.M.

v

Ha ma élne Vörösmarty Mihály, a Szózatot így írná:

'S a' sírt, hol nemzet süllyed el,
Népek veszik körül,

. és leköpnek bennünket, mert megérdemeljük!

Vagy:

Széchenyi:

"Hunnia szebb sorsra méltó...
feküdjünk mi is .... nemzeti sírgödrünkbe."

J.Cs.

¨¨¨

EPILÓGUS

 

Sötét az ég, szép Hazám, fölötted,

Közös múltunkat, hogy elfeledted.

Szent István országa pogánnyá lett,

Garasokért olcsó lelkeket vett.

Jöjj Szent István király, tegyél rendet!

Fejedelmek, ti is segítsetek!

Szabadítsatok meg a gonosztól,

Múljon el felőlünk ez a rossz kór.

 

Jablonkay G.

Bp. 2004. december 5.

¨¨¨

UTÓHANGOK

Fáj, nagyon fáj...

Nehéz szavakba önteni mindazt, amit most érzünk mi, Magyarország határain túl élő magyarok. Hát mégsem került az Anyaországban elég magyar nemzetben gondolkodó magyar?! Hát tényleg beteg Magyarország? Hát tényleg a vakok, eltévelyedettek, tudatlanok és félrevezetettek országa lenne? Ez nem lehet igaz! Ez nem így igaz! Hiábavaló lett volna hát minden fáradozásunk, hiába próbáltuk fellobbantani a kölcsönös szeretet lángját? Hiába festette vörösre a Rákóczi-vár romjait az ezeréves határnál fellobbanó hatalmas máglya? Hiába égtek szerte a nagyvilágban, mindenhol, ahol magyarok élnek, a mécsesek? Hiába kondultak meg vasárnap délben a magyar összetartozásért Erdély-szerte a harangok? Hiába imádkoztak Erdélyben és a Partiumban a kettős állampolgárság megszerzéséért a zsúfolásig megtelt templomokban? Hiába volt "egy szív az akarat"? Nem, egy percig sem hiszem, hogy hiába volt mindez! Nem hiszem, mert tudom, hogy Magyarországnak van egy másik arca is...

És most azokhoz szólok, akik velünk együtt izgultak, akik azon fáradoztak, hogy meggyőzzék a hajthatatlanokat, akik mindent megtettek azért, hogy több legyen az "IGEN", akik levélben vagy telefonon kerestek meg és elmondták, hogy itt, az ezeréves határ tövében értettek és tapasztaltak meg valamit, amit oly sokáig rejtettek előlük.... Fáj, nagyon fáj, ami történt, de nem haragszunk Rátok. Mi ezután is magyarok maradunk, továbbra is a magyar nemzet részének tekintjük magunkat, még akkor is, ha nincs erről hivatalos papírunk. Gyertek ezután is jó lelkiismerettel Erdélybe és hozzátok magatokkal a hitetleneket is a Hargita köszöntésére és a Gyimesek hódolatára, hogy személyesen tapasztalják meg az erdélyi emberek világát, vendégszeretetét. Szeretettel várunk Mindnyájatokat, mert továbbra is szilárdan hisszük, hogy éljünk mi, magyarok bárhol a világon, együvé tartozunk! Gyertek hát, de hagyjátok otthon azokat, akik tudatosan tették nevetségessé és megvetés tárgyává – nem a magyar nemzetet – , hanem önmagukat!

Deáky András

Gyimesbükk, 2004.12. 5

v

Gyergyószentmiklóson ma voltak a városnapok, mivel Szent Miklós a védőszentünk, és ilyenkor búcsú van, és a környező településekről több ezren ide zarándokolnak Hatalmas tömeg előtt szabadtéri mise van.

Ma reggel a székelyek több százan elmentek az espereshez és követelték  hogy a plébániáról vegye le a magyar zászlót, és többet nem énekeljük a magyar himnuszt, amíg ez a helyzet meg nem oldódik. Gondolom ismertek és érzitek annak a súlyát mikor egy közösség azt a himnuszt nem énekeli el amiért eddig sokan börtönbe ültek.

Az esperes a misén elmondta, többet nem használjuk az anyaország kifejezést és annyira vagyunk testvérek mint Káin volt Ábelnek.

Mivel vagy tíz testvérvárosból ( amit lehet hogy megszakítunk ) itt voltak a komcsi polgármesterek meg tanácsosok az esperes üzent Gyurcsánynak, hogy nem kell nekünk semmilyen nemzeti csomag mert mi nem vagyunk koldusok. Nagyon sokan ma visszaküldték a magyar igazolványukat .... és így tovább

Tehát ez lett a hangulat és nem tudom, ezt hogy, mikor, és mivel lehet feloldani. A székely tovább is kitárja előtettek a kapuját és lehet hogy egyesek észre sem veszik a változást, de a szívekben valami bezárult.

Barátsággal V. Sz. István"

v

Kettőzött a mi keserűségünk. Nem elég, hogy a velünk egy országban élők (nem írhatjuk azt, hogy honfitársaink) közül ennyien megtagadták véreiket, most még azok is hazájuk ellen fordulnak, akikért minden tőlünk telhetőt megtettünk. Nem rajtunk múlt. Nálunk érvényes lett volna a népszavazás és az IGEN. Sajnos egy egész ország helyett nem szavazhattunk. A történelem bebizonyította, hogy a kollektív bűnösség hamis, hazug és kegyetlen kategória. Kérjük elszakított területeken élő testvéreinket, ne forduljanak ellenünk. Mi továbbra is megteszünk mindent, hogy újra egy család legyünk. Ne azonosítsanak minket a megnyomorított lelkűekkel.

Isten segítsen minket, hogy lelkünk meggyógyuljon! Kérjük, minél több erdélyi honfitársunknak mondják el ezt.

Testvéri üdvözlettel

a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége

v

Ne üljünk fordítva a lovon! Változtassunk szemléletünkön! Ne azt nézzük, hogy 1,4 millió ember NEM-mel szavazott, hanem hogy több mint másfél milliónyian határozottan vállalták az IGEN-t. Azt is tegyük hozzá, hogy az 5 millió távolmaradó nem mondott NEM-et, hanem meg volt félemlítve, el volt bizonytalanítva. A forradalmakat nem csak azok támogatták, akik fegyvert ragadtak, hanem azok is, akik otthon szívszorongva várták a híreket, de gyávák vagy gyöngék voltak az utcára menni. „Ne ítélj, hogy ne ítéltessél!” A mi dolgunk az, hogy azt az 5 milliót kézen fogjuk, bátorítsuk, támogassuk. Ha jól végezzük feladatunkat, minden jóra fordulhat. Csak egyet nem téveszthetünk szem elől: a nemzeti oldalnak nem szabad rivalizálnia, hanem közösen kell küzdenie, mert EGYSÉGBEN AZ ERŐ!!!

J.G.

¨¨¨

ÁLLAMFŐI FELHÍVÁS

Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke felszólította a parlamenti pártokat, hogy 2005. március 15-ig alkossanak törvényt a magyar állampolgárság könnyített megadásáról. Az MSZP kivételével a pártok elfogadták, és pozitívan fogadták a felhívást. Az MSZP „később alakítja ki álláspontját”. Mit lehet még ezen kialakítani? Ekkora negatív alakítás talán még nem is volt a magyar történelemben. Rájuk sajnos nem jellemző a szégyenérzet. Reménykedjünk benne, hogy ha nem is szégyenkezve, hanem melldöngetve az ügy mellé állnak, mondván: „Nem a ťrosszul feltett kérdésreŤ válaszolva, hanem saját elhatározásunkból oldjuk meg ezt a súlyos kérdést.”

¨¨¨