H-3300 Eger, Joó János u. 23.
+36 (36) 419-264  +36 (20) 9662-712
parkvendeghaz@t-online.hu
www.parkvendeg.hu
  Start | Eger | és környéke | Fényképek | Vendégkönyv
 

 

Bükki Nemzeti Park (Alapítva: 1976)

A hegység természeti értékeit felfedezhetjük gyalog- vagy kerékpártúrával, melynek során egy kis szerencsével a ritka növényfajokat és a gazdag állatvilágot is megleshetjük. Az erdős nemzeti park minden évszakban más-más arcát mutatja az ide látogatóknak.

A hegység peremén várromok helyét jelző nevek sora szól a középkor történelméről (Szarvaskő, Dédes, Gerenna, Ódorvár stb.). Kolostorromokat őriznek a bükki erdők (Szentléleken Pálos-, a Barát-völgyben Karthauzi szerzetesek örökeként). Épségben maradt meg a bélapátfalvai Ciszterci monostor temploma.

Ipari emlékek: az ómassai vashámor, az erdei vasútvonalak (Felsőtárkány, Lillafüred, Szalajka-völgy), a bükkszentkereszti üveghuták és a helyenként még ma is üzemelő faszénégetők, mészégető kemencék.

Lillafüreden két idegenforgalmi barlang (Szt. István - cseppkő és Anna - mésztufa), Szilvásváradon a „Bükk természeti képe" kiállítás, a Hór-völgyben, Oszlán tájház-helytörténeti gyűjtemény mutatja be a nemzeti park természeti és kulturális értékeit

A nemzeti park egész területe a jelzett turistautakon szabadon Látogatható, de egyes fajok élőhelyeinek megközelítését a nemzeti park igazgatósága korlátozhatja.

NOSZVAJ

Itt található az ország legkisebb barokk kastélya, a De la Motte Kastély, valamint egy - ma már múzeummá alakított - módos gazda háza. Miután mindene megnéztünk, igazán ránk fér egy jó kis borkóstolással egybekötött pihenő, amit a híres Thummerer Pincében tehetünk meg.

FELSŐTÁRKÁNY

A Bükk hegység kapuja. A tölgytől a bükkig minden fa megtalálható itt. Számos védett növény is van. A Boldogasszony papucsa a falu szimbólumává is vált, címerében is megtalálható. Gazdag állatvilága: sün, borz, vadmacska is van. Különleges élményt nyújt az erdei vasút.

SZARVASKŐ

Egy vadászat alkalmával a kutyák egy szarvast vettek üldözőbe, az a sziklagerincre menekült, ahol később a vár is felépült. Mivel menekülni tovább nem tudott, a szikla tetejéről a mélybe ugrott. Innen ered a falu neve a monda szerint. A hegygerincre épült vár maradványai ma is láthatóak, a falu központjából negyedórás könnyű túrával megközelíthető.

BÉLAPÁTFALVA

A Bélkő lábánál fekszik hazánk egyetlen épségben megmaradt románkori ciszterci apátsági temploma, mely 1232ben épült.

SZILVÁSVÁRAD

A magyar lipicai ló hazája. A ménes ősei Karthagóból kerültek Európába, még az ókorban. Ezt a pireneusi lóval keresztezték, így alakult ki a híres andalúziai ló. 1576-ban II. Károly főherceg az adriai Lipizzán ménest alapított. Ekkor került sor a vérfrissítésre. A ménes az 1950-es években települt át Szilvásváradra. A legszebb lovakat megnézhetjük a Lipicai Múzeum istállójában illetve a Lipicai Ménesgazdaságnál.

A falu központjából kisvasúttal lehet eljutni a Szalajka-völgyön keresztül a Fátyol-vízesésig. Visszafelé akár sétálhatunk is: a pisztrángtavak, a szabadtéri erdei múzeum és az erdészeti múzeum megér egy kis gyaloglást. Túrázóknak a falu jó kiindulópont lehet hosszabb túrákhoz, akár kerékpárral is.

SIROK

A monda szerint a Mátra valamikor Damó tündérkirály birodalma volt. Vára a siroki várral szemben állt. A rege szerint Tarnát, aki Darnó tündérkirály lánya volt, megszerette a fiatal Bodony. A gonosz apa haragjában megölte a két fiatal szerelmest, akik kővé változtak. Darnó azóta is keservesen sír. A rege szerint innen ered a falu neve is. Kellemes gyalogtúra után a várból csodálatos panoráma nyílik a Mátrára. Ha már jártunk a várban, mindenképpen nézzük meg a riolittufába vájt barlanglakásokat a Széchenyi utcán.

PARÁD - PARÁDFÜRDŐ

A 18. században a timsóbányában dolgozó munkások ösztönszerűen kísérelték meg az aknában összegyűlt vizet szenvedéseik enyhítésére fölhasználni. A víz gyógyerejének híre hamar elterjedt a környéken, majd az egész országban. Jelenleg itt gyógyszanatórium működik. A parádi víznek vas- és mangántartalma jelentős, alkalmas nőgyógyászati panaszok kedvező befolyásolására, kimerüléses állapotok kezelésére, ivókúra formájában pedig gyomor- és bélrendszeri betegségek kezelésére. Ha kirándulni van kedvük, mindenképpen sétáljanak el az Ilona-völgyi-vízesésig, ami hazánk legmagasabb vízesése, kb. 10 méter. Egy szépen berendezett palóc parasztházat és Asztalos Joachim fafaragó mester kiállítását is megnézhetjük. A Cifra Istállóban hintókat, lovasszánokat láthatunk.

PARÁDSASVÁR

A falutól kb. 600 méterre a 24. sz. út mellett található az ún. Mátrai ősjuhar. A fa azért különleges, mert egyedül itt találkozhatunk ilyen fával. Sem levélalakja, sem kérge, sem termése nem hasonlít a többi juharéhoz. E fához hasonló juharfa kb. 5-20 millió évvel ezelőtt élt. A településről azonban elsősorban az üveggyártás juthat az eszünkbe. Az ipartörténetileg is egyedülálló üzem és múzeum látogatható. Az egykori Károlyi-kastély ma ötcsillagos szálloda. Parád felé a 24. sz. út jobb oldalán látható a parádsasvári ősjuhar fasor.

EGERSZALÓK

Fürdőzés éjjel-nappal! És az tényleg igaz: az erdő közepén lévő gyógyvízben akár éjfélkor is megmártózhatunk. Csontsérülések utókezelésére, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására bizonyítottan kiváló. Autóbusszal is csak tíz perc Egertől.

VERPELÉT

A legenda szerint az itt található kovácsműhelyben még Mátyás király is megpatkoltatta a lovait.

KISNÁNA

A település közepén emelkedik a gót stílusú várrom. A vár tövében találjuk a korhűen berendezett szlovák parasztházat. Számos nagyvadra vadásznak a környéken, szarvas, vaddisznó, őz és muflon is él itt.

 

Az oldal a

kiadványa alapján készült.

 

© Park Vendégház, 2002. Minden jog fenntartva!

Készítette: Horváth Csaba (30) 257-4544.