A Nagy Kerékpáros Túrakönyv IV. túráiból


A linkre kattintva a Cserhát és a Tanuhegyek túra letölthető pdf file-ként, a IV. kötet eredeti megjelenésében!

Naszály túra

magassági diagram
Kiindulópont: Budapesttől 40 km
Túratáv: 35 km
Ebből földút: 9 km
Összes emelkedés: 350 m
Túraidő: 4 óra
Nehézségi fok: ***
Tájékozódás: közepes

Vác – Kosd – Gyadai rét – Katalinpuszta – Verőce – Vác

Ajánló: A Budapest közeli túra, csak jóval a nagyobb esők után ajánlható, a földút gyenge minősége miatt. Az erdő szépsége, és a Pilisszántó előtti panoráma kárpótol bennünket a nehéz terepért.

Kerékpárút VáconA túrát Vác központjában, a 2-es út és a Kosd felé vezető út kereszteződésében kezdjük, innen haladunk Kosd felé. A vasút alatt átkerekezve erős emelkedő kezdődik a városban 2,4 km-ig, ahol az M2 autóút felett átkelve gurulni kezdünk. Balra szépen látszik a Naszály, amelynek háta mögött fogunk visszajönni. 3,8 km-től ismét emelkedni kezdünk hatszáz méter hosszan, majd begurulunk az előttünk már látszó Kosdra. Végigtekerünk a falu főutcáján, és 7,2 km-nél egy kis körforgalomban a piros jelzéssel Katalinpuszta felé megyünk tovább a községben. 7,7 km-nél kiérünk a faluból és földútra váltunk, közepesen emelkedik velünk az út, balra kisebb földek, jobbra erdő.


A gyadai rét kezdetén8,3 km-nél, követve a piros turistajelzést, teljesen beérünk az erdőbe, ahol hamarosan kénytelenek vagyunk tolni a biciklit egy erősebb emelkedőn. 8,7 km-nél a piros jelzés elhagyja az eddigi földutat, és egy ösvényen még meredekebb emelkedésbe kezd (15%-os emelkedő). 9,4 km-nél érünk fel egy komolyabb földútra, ahol a jellel balra térünk, és végre újra nyeregbe szállunk. 10 km-nél keresztezzük az erdőben a kékjelet, elértük túránk legmagasabb pontját, és egyben véget értek az embert próbáló emelkedők is. Innen gurulni kezdünk a piros jellel a nyomvályús földúton. 11 km-nél érjük el a Gyadai-rét keleti végét, ahol a rét közepén húzódó földúton megyünk tovább. A rét 400–800 méter széles ellaposodó völgyben fekszik, balra az erdős Naszály magasodik, jobbra egy kisebb hegyvonulat. A rétet elszórt facsoportok teszik még romantikusabbá, meg egy kis patak. 14,5 km-nél keresztezzük a tanösvényt (Óriások pihenője). 15,6 km-nél véget ér a rét, itt a jobbra eddig is látszódó erdészeti murvás úton folytatjuk utunkat nyugati irányban. 16,7 km-nél elérjük a tanösvény bejáratát, és a sorompót leküzdve aszfaltúton tekerünk tovább.

Váci Dunapart17,3 km-nél betorkollunk a főútba és tartva az irányt áttekerünk Katalinpusztán. 18,2 km-nél jobbra térünk a főútról egy kisforgalmú útra Verőce felé, és áthaladunk Katalin-völgyön. 23 km-nél beérve Verőcére keresztezzük a vasutat, és a Rákóczi úton végigtekerve közeledünk a Duna felé. 23,9 km-nél elérve a főutat, balra kanyarodunk Verőcén. 24,7 km-nél magunk mögött hagyjuk a települést és kerékpárúton folytatjuk utunkat a főúttal párhuzamosan, a Duna tőlünk 20-30 méterre folyik. 28 km-nél eltávolodva a főúttól átmegyünk egy kerékpáros alagúton a főút alatt, majd balra kanyarodva folytatjuk utunkat az aszfaltúton Vác felé. 28,8 km-nél, mielőtt kiérnénk a forgalmas útra, jobbra kanyarodunk a kezdődő kerékpárútra. Innentől a kerékpárúton haladunk a váci révig, ezért nem részletezem külön a látnivalókat és kanyarokat, de kiemelem a 30,4 km-nél kezdődő ártéri részt, valamint a 32 km-nél látható dunai panorámát. 33,5 km-nél érünk a révhez, innentől mindenki maga találja ki az útvonalát a kiindulópontig az óvároson keresztül, segít benne a révnél elhelyezett várostérkép is. Mi 35 km-nél értünk vissza a kosdi kereszteződéshez.

Főbb látnivalók: Duna-Ipoly Nemzeti Park; Vác, Duna-part; Naszály, Gyadai tanösvény
Egyéb látnivalók: Vác, Diadalív, Püspöki Palota, Székesegyház; Dunakanyar; Kismaros, kisvasút

térkép

A Nagy Kerékpáros Túrakönyv IV. tartalomjegyzéke:

Bevezető és ajánló a 49 túrához
Tájékozódás az erdőben
Pilis 7. túra
Pilis 8. túra
Pilis 9. túra
Pilis 10. túra
Börzsöny 5. túra
Naszály túra
Cserhát túra
Tisza-tó túra
Mátra 3. túra
Mátra 4. túra
Mátra 5. túra
Bükk 5. túra
Bükk 6. túra
Bükk 7. túra
Bükk 8. túra
Velence-tavi túra
Vértes 3. túra
Vértes 4. túra
Vértes 5. túra
Szigetköz 3. túra
Szigetköz 4. túra
Szigetköz 5. túra
Hanság 2. túra
Hanság 3. túra
Bakony 8. túra
Bakony 9. túra
Tanúhegyek túra
Keszthelyi-hegység 3. túra
Keszthelyi-hegység 4. túra
Alpokalja 1. túra
Alpokalja 2. túra
Szajki tavak 1. túra
Szajki tavak 2. túra
Őrség 5. túra
Őrség 6. túra
Őrség 7. túra
Göcsej 2. túra
Zala 3. túra
Somogy 1. túra
Dráva menti túra
Zselic 2. túra
Mecsek 3. túra
Mecsek 4. túra
Mecsek 5. túra
Tolnai túra
Szekszárdi-dombság túra
Gemenc 1. túra
Gemenc 2. túra
Jánoshalmi túra
Budapest és környéke kerékpárszervizei és boltjai

 

NyitólaptanácsokjavításFotókrendelés