Ízelítő a Nagy Kerékpáros Túrakönyv III. túráiból


A linkre kattintva az Enns-Steyer túra és a Kamnik-Alpok túra letölthető pdf file-ként, a III. kötet eredeti megjelenésében!

Gesäuse túra

Kiindulópont Budapesttől: 440 km
Túratáv: 57 km
Ebből murvás út: 0 km
Összes emelkedés: 900 m
Túraidő: 7 óra
Nehézségi fok: ****
Tájékozódás: közepes

St. Gallen – 117. út – Weng im Gesäuse – 146. út – Gstatterboden – Hieflau –
– Großreifling – Erb – St.Gallen

A túrát St.Gallen fő kereszteződésében kezdjük. Balra Wildalpen felé mehetnénk, de mi Admont irányába indulunk a 117-es úton. A jó minőségű úton, az első kilométereken még viszonylag jó tempóban kerekezhetünk felfelé, a 1,5%-os emelkedőn. Balra előttünk a Gr.Buchstein kopár, 2224 méter magas sziklás csúcsát látjuk. A táj kezdetben igen változatos képet mutat, majd később a kisebb erdőfoltokat nagyobb legelők váltják fel. Felkapaszkodva a patak völgyében, az erdők összefüggővé válnak körülöttünk. A lombhullató erdőket fokozatosan fenyvesek váltják fel. 6 és 10 kilométer között az erős emelkedőket rövidebb lejtők könnyítik meg, majd 12,3 km-nél tetőzünk, és gurulásba kezdünk. A sűrű erdőből kiérve, egy széles völgy panorámája tűnik fel előttünk, a környező 2000 méter magas hegyekkel.

16,4 km-nél balra lekanyarodunk a főútról, majd 100 méter megtétele után, a szétágazásnál jobbra folytatjuk az enyhe ereszkedést a ligetes tájon át. A mellékúton kisebb emelkedőket küzdünk le, de összességében továbbra is ereszkedünk. 18,3 km-nél egy fahídhoz érkezünk, ahol az Enns folyó felett átkelünk. 500 métert követően elérjük a 146-os főutat, ahol balra kanyarodunk.

A következő 20 kilométeren a folyó völgyében haladunk tovább, amely a Gesäuse Nemzeti Park területe is egyben. A völgy kb. 1-1,5 kilométer széles, melyet meredek, sziklás hegyek fognak közre mindkét oldalról. Mi vagy közvetlenül a folyó mellett haladhatunk, vagy ettől pár száz méterre az erdőben. 19,8 km-től a folyó több száz méteren keresztül hatalmas zúgóvá alakul át.

Szerencsére a folyás irányába haladunk, ezért folyamatosan, enyhén lejt velünk az út. A völgy egészében érezhető a párás mikroklíma, a magas hegyek és a sok csapadék miatt. 23,4 km-nél jobbra kereszteződés, majd pár száz méter múlva egy nagy alagutat kerülünk ki, mivel tábla tiltja azon az áthaladást. Átkerekezve a folyó bal oldalára, hamarosan Gstatter­boden­be érünk. Itt található a nemzeti park központja is, számos kiállító teremmel. Hátrahagyva az üdülőfalut, folytatjuk a kellemes ereszkedést a szurdokvölgyben, miközben többször keresztezzük a folyót és a vasutat is.

36 kilométernél átkerekezünk Hieflaun, és 700 méter múlva a kis városban balra kikanyarodunk a 115-ös útra. Ettől a túraponttól – bár továbbra is az Enns folyó völgyében haladunk, északi irányba – utunkat több, kellemetlen kaptató is nehezíti, amelyek 40-50 métert emelkednek egyenként. Az emelkedőket meredek lejtők követik. 41 km-től eltávolodva a folyó völgyétől kisebb településeken haladunk át. Elhagyva Kirchenlandlot, egy hosszabb lejtő után – 46,4 km-nél – letérünk a főútról balra, St.Gallen irányába. Megkezdjük a folyamatos, közepes nehézségű emelkedőt, egy bő vizű patak völgyében. Az elhagyatottnak tűnő út, szép természeti környezetben emelkedik öt kilométeren keresztül, több pár házból álló, kisebb települést hátrahagyva. 51,7 km-nél kezdődik a hosszú, egyenletes lejtő, majd 56,5 km-nél visszaérünk az ismerős kereszteződéshez, St.Gallenbe.

Főbb látnivalók: Gesäuse Nemzeti Park; St. Galleni vár
Egyéb látnivalók: Gstatterboden, Nemzeti Park kiállítás

 

 

 

 

A Nagy Kerékpáros Túrakönyv III. tartalomjegyzéke:

Előszó

Bevezető és ajánló a túrákhoz és a könyv használatához

Túrák Szlovákiában
Ajánló a Szlovák túrákhoz
Selmecbányai túra
Strázsó-hegyi túra
Alacsony-Tátra túra 1
Alacsony-Tátra túra 2
Árvai túra 1
Árvai túra 2
Magas-Tátra túra 1
Magas-Tátra túra 2
Szlovák Paradicsom túra

Túrák Ausztriában
Ajánló az Osztrák túrákhoz
Enns-Ybbs túra
Enns-Steyer túra
Gesäuse túra
Stájer 1 túra
Stájer 2 túra
Stájer 3 túra
Stájer 4 túra
Ybbs túra
Salzkammergut 1 túra
Salzkammergut 2 túra
Salzkammergut 3 túra
Salzkammergut 4 túra
Salzkammergut 5 túra
Muramenti 1 túra
Muramenti 2 túra
Muramenti 3 túra
Muramenti 4 túra
Muramenti 5 túra
Muramenti 6 túra

Túrák Szlovéniában
Ajánló a Szlovéniai túrákhoz
Pohorje túra
Kamnik-Alpok túra
Triglav túra
Nyugat-Szlovén túra

Budapest és környéke kerékpárszervizei és -boltjai

NyitólaptanácsokjavításFotókrendelés