Ízelítő a Nagy Kerékpáros Túrakönyv II. túráiból


A linkre kattintva a Hanság-Fertőd és az Őrség 3. túra letölthető pdf file-ként, a II. kötet eredeti megjelenésében!

Balaton 4. túra

Kiindulópont: Budapesttől 180 km
GPS: N46,702500 E17,258689
Túratáv: 72 km
Ebből földút: 0 km
Összes emelkedés: 100 m
Túraidő: 7 óra
Nehézségi fok: **
Tájékozódás: közepes
Erdő: **
Természet: ****76-os számú út – Sármellék – Zalavár – Zalaszabar – Nagyrada – Garabonc – Zalakaros – Zalakomár – Balatonmagyaród – Kányavári-sziget – Zalavár – Sármellék – Alsópáhok – Keszthely – 76-os számú út

A túrát a 76-os út és a Zala folyó metszésében kezdjük, innen indulunk Sármellék felé. Kétszáz méter után keresztezzük a vasúti síneket, jobbra Keszthelyre vezető út indul, mi maradunk a 76-os úton. 1,7 km-nél balra be lehet menni a Balatoni Kutatóházhoz. Tovább haladva az úton, balra nagyobb nádasok láthatóak, majd egy kis emelkedővel 7 km-nél Sármellékre jutunk, ahol a kereszteződésben balra megyünk Zalakaros felé. Kiérve a faluból jobbra elhagyjuk a repteret, majd Zalaváron 11,6 km-nél jobbra kanyarodunk a település centruma felé. Átkanyarogva Zalaváron egy erdősebb részen 15 km-nél, balra megpillantjuk a Cirill-Metód emlékoszlopot és a Kis-Balaton Múzeumot.
Néhány száz méter elteltével elérjük a Kis-Balaton I. víztározóját, ahonnan egy gáton folytatjuk az utat. Víz vesz körül bennünket jobbra is, balra is. A gát melletti nádasokban vadkacsákat és szárcsát figyelhetünk meg, de kicsivel messzebb tekintve már szürke gémet, hattyút, valamint nagy kócsagot is észrevehetünk. A gátat elhagyva 17 km-nél balra fordulunk, majd hamarosan Zalaszabarra érünk. Az út kisebb emelkedőket leszámítva jó tempóban leküzdhető, balra a Kis-Balaton szintje kb. tíz méterrel alattunk terül el, de a nyílt vizet kevésbé látni. Nagyrada után Garabancon is átkarikázunk, ahonnan kerékpárúton haladunk tovább. Beérve Zalakarosra 28,3 km-nél balra kanyarodunk Zalakomár irányába. Elhagyva a várost új kerékpárúton tekerünk egy darabig. A szántóföldeken átkerekezve Zalakomárra jutunk, majd az úttal balra kanyarodunk Sármellék felé.
Elhagyva a települést 36,5 km-nél jobbra a kápolnapusztai bivaly rezervátumhoz mehetünk, amely másfél kilométerre van az úttól. Érdemes megtekinteni ezt a Magyarországon már ritka háziállatot. Áttekerve Balatonmagyaródon 40,7 km-nél balra kanyarodunk a Kányavári-sziget felé, ajánlatos a kerékpárt a fahíd előtt valamelyik fához rögzíteni, vagy a parkőrre bízni. A sziget fél óra alatt körbejárható. A különböző életmódú madarakat bemutató tanösvényeken a figyelmes szem amúgy ritkán látható madarakat is megfigyelhet. Visszatérve a közúthoz 43,2 km-nél keresztezzük a Zalát Balatonhídvégnél. 47 km-nél Zalavárra, majd 50 km-nél Sármellékre érünk az ismert úton. 51,5 km-nél érjük el a 76-os utat, itt egyenesen megyünk tovább, majd 500 méter után Alsópáhok felé térünk Sármelléken. A falut elhagyva 55,6 km-nél érjük el a forgalmas 75-ös utat, ahol jobbra kanyarodva hamarosan Alsópáhokon is túljutunk.

Kisebb emelkedőt leküzdve 60 km-nél a 71-es úton megyünk tovább, majd 1 km után elérjük Keszthelyt. A Festetics-kastélyhoz egyenesen kell továbbmenni, ezután a Bercsényi Miklós utcán végighaladva a Kastély utcába kanyarodunk balra, innen 300 méter a kastély oldalsó bejárata. 63,5 km-nél visszaindulunk a kastélytól a Bercsényi utcáig, ahol balra kanyarodunk. Jobbra található mindjárt a Georgikon, amely egy mezőgazdasági múzeum. A hosszú Bercsényi utca a Béri Balogh Ádám utcában folytatódik, amely kivisz minket a városból. 66,4 km-nél helyi védettségű gesztenyesoron folytathatjuk utunkat. 69 km-nél elérjük a körforgalmat és átmegyünk a kerékpárútra. 71 km-nél elhaladunk fenékpusztai vasúti megálló mellett, amelytől 300 méterre találhatóak az egykori római település romjai (Valcum). 72 km-nél érjük el a 76. számú utat, ahonnan indultunk.


Főbb látnivalók: Kis-Balaton, Zalavár, Kis-Balaton Múzeum, Kányavári-sziget; Keszthely, Festetics-kastély, Georgikon Majormúzeum, Balaton
Egyéb látnivalók: Fenékpuszta, Valcum; Balatonmagyaród, Bivalyrezervátum; Hévíz; Keszthely, Balatoni Múzeum

A Nagy Kerékpáros Túrakönyv II. tartalomjegyzéke:

Előszó
Bevezető és ajánló a 30 túrához

Túrák
Dunakanyar (2 napos) túra
Pilis (2 napos) túra
Börzsöny (2 napos) túra
Gerecse-Vértes (3 napos) túra
Szigetköz 1. túra
Szigetköz 2. túra
Hanság-Fertőd túra
Bakony 5. túra
Bakony 6. túra
Bakony 7. túra
Dunántúli nagy túra (4 napos)
Balaton 1. túra
Balaton 2. túra
Balaton 3. túra
Balaton 4. túra
Balaton 5. túra
Őrség 3. túra
Őrség 4. túra
Göcsej túra
Zalai tájakon 1. túra
Zalai tájakon 2. túra
Dél-Dunai (2 napos) túra
Baranya (2 napos) túra
Mátra-Karancs (2 napos) túra
Budapest–Miskolc (4 napos) túra
Miskolc–Budapest (4 napos) túra
Bükk 4. túra
Borsodi túra
Zemplén 1. túra
Zemplén 2. túra

Budapest és környéke kerékpárszervizei és -boltjai

 

NyitólaptanácsokjavításFotókrendelés