Ízelítő a Nagy Kerékpáros Túrakönyv I. túráiból


A linkre kattintva a Mátra 2 túra és a Kőszegi túra letölthető pdf file-ként, az I. kötet eredeti megjelenésében!

Mátra 1. túra

Kiindulópont Budapesttől: 77 km
Túratáv: 80 km
Ebből földút: 6,5 km
Összes emelkedés: 1350 m
Túraidő: 9 óra
Nehézségi fok: *****
Tájékozódás: turistatérkép ajánlott

Gyöngyös – Mátrafüred – Mátraháza – Kékestető – Mátraháza – Parádsasvár – Parád – Parádfürdő – Recsk – Domoszló – Markaz – Abasár – Pálosvörösmart – Mátrafüred – Gyöngyös

A túrát a 24-es úton a Kossuth Lajos utcai kereszteződésben kezdjük meg. Ez valamivel több, mint egy kilométerre van a 3-as úttól, innen már nem tiltja tábla a kerékpározást a 24-es úton. 1,5 km-nél kiérünk Gyöngyösről és a kerékpárúton haladunk felfele Kékestető felé, a tévétorony még nagyon távolinak tűnik előttünk. 4,2 km-nél balra el lehet kanyarodni a Gyöngyössolymosra. 6,2 km-nél véget ér a kerékpárút és a főúton haladunk tovább a mind meredekebb emelkedőn Mátrafüreden. 9,2 km-nél balra a Sóstói kemping található. 11,4 km-nél balra a görgöbikki útra lehet kanyarodni, mi viszont tovább kerekezünk a főúton. 12,7 km-nél egy kicsit lejt az út, ez az első könnyebbség az indulás óta, kb. 300 m hosszú.

 

14,1km-nél Mátraházára érünk, itt jobbra kanyarodunk Kékestető felé. Az útnak még több mint 300 métert kell emelkednie, tehát majdnem 8%-os átlagemelkedést kell leküzdenünk a csúcsig. 17,8 km-nél véget ér az aszfaltút és egy földúton balra haladunk tovább, és száz méter után el is érünk a csúcsot jelző kőszoborhoz. Itt érdemes pihenni és uzsonnázni, mert még túránk egynegyedét sem tettük meg, bár a legnehezebb részén túl vagyunk.

Visszaindulva 21,7 km-nél érjük el a 24-es főutat Mátraházán, ahol jobbra kanyarodunk és nagy sebességgel folytatjuk az ereszkedést Parád felé. 24,7 km-nél balra Galyatető felé lehet menni, mi haladunk tovább a 24-es főúton. Az út mentén bükk- tölgy- hárserdők váltják egymást. Néhol kisebb kátyúkat kerülgetve kell ereszkednünk lefelé, míg 31,2 km-nél beérünk Parádsasvárra, ahol az első jobbra kereszteződésig megyünk csak, hogy megtekinthessük a kastélyszállót. Visszatérve a főútra Parád felé mindjárt találunk egy botanikai érdekességet: egy ősjuhar fát.

Majd egy enyhe lejtő után 34 km-nél érünk Parádra. Véget ért a nagy ereszkedés. 37 km-nél Parádfürdőre érünk, majd baloldalt elhaladunk a Cifra istálló előtt, ami egy kocsimúzeumnak ad helyet. Pár száz méter után jobbra az Erzsébet királyné Park Hotel előtt kerekezünk el, ami mögött és mellett védett park található, különleges fákkal. Kiérve Parádfürdőről védett gesztenyesor között haladunk Recsk felé, amit 40,2 km-nél érünk el.

41,2 km-nél érjük el a volt kényszermunkatábor felé vezető utat, és jobbra kanyarodunk rá. Ha valaki már nagyon kifáradt és nemigen bírja az emelkedőket, valamint a rossz minőségű erdei utakat, az ne jöjjön erre, hanem menjen tovább Sirok – Kőkútpuszta – Tarnaszentmária – Verpelét – Kisnána – Domoszló felé. Így bár 15 km-es többlet út vár a kerékpárosra, de még így is előbb és pihentebben érhet Domoszlóra, mint a hegyeken keresztül. 43,4 km-nél jobbra tartunk az aszfaltúton, nem megyünk balra az emlékmű felé. Az út fiatal erdőn halad keresztül, majd áthaladunk a nagyfeszültségű távvezeték alatt, amit még többször fogunk megtenni. Az út mentén a Várbükk-patak folydogál, néhol szép fenyves erdőrészeket érintünk az egyre nehezedő emelkedőn. 47,7 km-nél jobbra lehet menni Parádra, mi balra megyünk tovább.

 

 

52,5 km-nél érünk újra a távvezeték alá, és itt már nem érdemes továbbhaladni az aszfaltúton, mert nem lehet lemenni Markaz felé, mivel az utat új erdő telepítés miatt megszüntették, és elterelték Domoszló felé. Ide sok kereszteződés után érhetünk csak el. Egyszerűbb lemenni a távvezetékek mentén a piros jelzésen, mert így nem tévedhetünk el az alig látogatott erdőrészeken, ahol biztosan találkozunk nagyvadakkal, esetleg rókával, hollóval, nyulakkal, ha elég csendesen ereszkedünk le a nagyon rossz minőségű erdei utakon. Lényeg, hogy ne távolodjunk el a távvezeték nyomvonalától a mindenfelé elágazó erdei utakon.

A piros jelzés a Závod-völgyön halad át, balra néhol húsz méteres mélységben patak csörgedezik a folyamatosan lefelé tartó úton. A patak hallható és látható kis vízesést hoz létre egy helyen, és az egész völgy maga is nagyon vadregényes. A völgy végén kiérünk az erdőből is, és szép panoráma tárul elénk. Előttünk Domoszló falu, ahová tartunk, amit kb. 60 km-nél érőnk el (Széchenyi utca). 61 km-nél elérjük a főutat a faluban (Vörösmarty tér), ahol jobbra kanyarodunk Markaz felé. Ne idegeskedjünk, ha elcsúszott a kilométer számlálásunk a leírtakhoz képest, és csak egy-két kilométerrel később érünk a főútra.

65 km-nél Markazra érünk, az út gyér forgalmú, de van benne néhány hosszabb emelkedő, majd lejtő. 70 km-nél beérünk Abasárra és mindjárt jobbra kanyarodunk Mátrafüred felé. Az út szinte végig emelkedik Mátrafüredig a 24-es útig, amit 4,5 km múlva érünk el, ahol balra kanyarodunk a már ismert útra és könnyed gurulás után érünk vissza Gyöngyösre a kiindulópontunkig a Kossuth Lajos utcáig (80 km).

Főbb látnivalók:

Gyöngyös; Mátra; Kékestető, Jelkő; Parádsasvár, Károlyi kastély; Mátrai ősjuhar; Parád, Cifra istálló; Recsk, védett gesztenyefasor

Egyéb látnivalók:

Gyöngyös, Orczy kastély, Mátra Múzeum; Kékestető, Tv-torony; Parádsasvár, Üveggyár; Parád, Arborétum; Recsk, kényszermunkatábor; Markaz, Falumúzeum.

A Mátra 2 túra és a Kőszegi túra letölthető pdf file-ként, a könyv eredeti megjelenésében!

A Nagy Kerékpáros Túrakönyv I. tartalomjegyzéke:

Bevezető

Kis kerékpár szerelési tanfolyam:
Defekt, lánc, fék hibái; Váltó és az első-, hátsó-, középagy hibái;
A kormánymű és a kerék hibái

35 jótanács kerékpár túrázóknak

Bevezető a 36 egynapos túrához

Túrák
1. Túra: Pilis 1.
2. Túra: Pilis 2.
3. Túra: Pilis 3.
4. Túra: Pilis 4.
5. Túra: Pilis 5.
6. Túra: Börzsöny 1.
7. Túra: Börzsöny 2.
8. Túra: Börzsöny 3.
9. Túra: Nógrád
10. Túra: Salgótarján
11. Túra: Mátra 1.
12. Túra: Mátra 2.
13. Túra: Bükk 1.
14. Túra: Bükk 2.
15. Túra: Bükk 3.
16. Túra: Aggtelek
17. Túra: Zemplén 1.
18. Túra: Zemplén 2.
19. Túra: Hortobágy
20. Túra: Budapest
21. Túra: Gerecse
22. Túra: Vértes 1.
23. Túra: Vértes 2.
24. Túra: Bakony 1.
25. Túra: Bakony 2.
26. Túra: Bakony 3.
27. Túra: Bakony 4.
28. Túra: Balaton-felvidék
29. Túra: Keszthelyi-hegység
30. Túra: Sopron
31. Túra: Kőszeg
32. Túra: Őrség 1.
33. Túra: Őrség 2.
34. Túra: Zselic
35. Túra: Mecsek 1.
36. Túra: Mecsek 2.

Budapesti kerékpárboltok címeiNyitólaptanácsokjavításFotókrendelés