GLK  FŐZŐCSKE 

 

 

 

Nagyon szeretek főzni, de a mindennapi főzőcske sokszor teher, főleg amikor éppen valami „nagy művet” tervezek, vagy készítek. Ezért igen fontosak számomra a gyorsan készíthető jó kaják. A gyors alatt nem feltétlenül a 35 perc alatt készre főzött ételeket értem, a lényeg: ne kelljen sokat vacakolni, sokáig a tűzhely mellett szobrozni. Sülhet, főhet soká az étel, beállítom a perc órámat, és amíg nem csörög, addig lehet mást csinálni (pl. takarítani, varrni, web lapot szerkeszteni, stb. De én sokszor ezt a hulladék időt használom fel email írásra). Általában minden receptemhez tudom, milyen hőfokon és meddig kell sütni, vagy főzni. Ha új ételt kreálok, akkor gondosan befirkantom az időtartamot a szakácskönyvembe, igaz: néha utólag nem tudom elolvasni.

Meglehetősen kreatívan főzök. Engem az anyukám nem tanított meg főzni, így nem kötnek a konvenciók (anyám ritkán főzött, akkor is rémesen, egyhangúan és íztelenül. Többnyire menza kaját, vagy olcsó közétkeztetési ebédeket ettem, és így nem is tudtam, hogy otthon milyen rosszak az ételek). Főzni könyvekből tanultam férjhezmenetelem után 26 évesen. Húsételeket a férjem már tudott főzni, tésztafélékhez anyósomtól kaptam tanácsokat. Sokáig a szakácskönyvek adtak útmutatót, ötleteket, ma pedig a TV.  A 80-as évek végén Michel Olivier nevű francia szakácstól gyűjtöttem be jó receptek garmadát. Ezek kiváló, elit kaják voltak és bizony időigényesek. Most egy másik Oliver a kedvencem, Jamie az angol pucér szakács. Az ő stílusa közelebb áll hozzám. Stahl Judit konyháját is szeretem, de az ő receptjei ad hoc főtéshez nekem nem valók, mert nálam, a hűtőben nincs mindig főzőtejszín, többféle drága sajt, a kamrapolcokon sem tartok kuszkuszt, vörös lencsét, ananász konzervet, pennét. Bocsánat, penne, azaz tollhegytészta, magyar gyártmányú van a raktáron. Olasz makarónit, spagettit szoktam néha venni, mert egészségesebbek a magyar tésztaféléknél, és ezekből vannak olcsóbb fajták is. Na, elkalandoztam, vissza a témához: egy recept számomra sokszor csak alap, és inspirál köznapi nyersanyagokból hasonló ételek alkotására. De nem kell nekem abszolút recept, elég egy jó ötlet valamilyen úti-, vagy egyéb filmből. A lényeg a jó íz, és a gyorsaság.
Konyhám kicsi, csak 1,4 méter széles, és 3 méter hosszú. A konyhapultom mosogatóval és tűzhellyel együtt csak 2 méter. Szerencsére van egy kis kamrám, szellőzés nélkül, lehet benne tárolni ezt meg azt. A pulttal szemben van a "műszerfalam", és a fűszerpolcom, alatta a mikro és vízforraló egy keskeny szekrénykén. Ezeket a részleteket látni a két képen. (Megjegyzés: a fűszereimnek körülbelül a kétharmada aktív).

A Web lapom nagyon inhomogén, gondoltam, beleillik néhány recept is, hiszen a kreativitásom ez is hozzátartozik, továbbá bizonyára más foltosokat is érdekelnek a gyorsan elkészíthető ételek. Egyébként itt az alkalom, hogy megint dicsekedjek: elég sok receptem jelent meg nyomtatásban, mikor GYES-en voltam, még fizettek is érte, többet, mint egy sok munkával megírt műszaki cikkért. Megjelentek receptjeim valamilyen Női magazin által készített recept gyűjteményben, néhányszor a Nők Lapjában, és nyertem néhány pályázaton is.

Jó főzőcskét, tele pénztárcát, sok fantáziát a további variációkhoz és jó étvágyat kívánok!  Klári

Írtam a fentieket 2002-ben. Akkor még kihasználtam minden időmet reggel nyolctól éjjel egyig. Amikor csak tehettem, megszállottan varrtam, és elalvás előtt mindig olvastam. Ami a főzést illeti, meleg ebédet kreáltam minden nap, általában két fogásosat.
Elmúlt sok év, most éppen 2013 szeptember van. A foltvarrási lázam régen elmúlt, sokat lógatom a lábam, sokszor rejtvény fejtek, nagyon sokat olvasok, és lógok a neten (levelezek, naplót írok, és a fészbukról mentek le képeket, főleg ötleteket  a foltvarráshoz, pedig tudom, hogya javát  sohasem fogom felhasználni). Már csak két személyre főzök naponta, és már egyáltalán nem lelkesít ez a feladat. Ráadásul kettőnk ízlése alaposan eltér. A férjem hurkát enne kolbásszal nap, mint nap, vagy pörköltet, paprikás krumplit, lecsót, grízes tésztát, krumplis nudlit, fasírtot és hasonlókat. és bizony gyakorta ilyen ételek vannak. Levesből jó neki a zacskós is. Ezek után csak magamnak kutyuljak valami csirke csodát, vagy zöldséges köreteket? Na, nem. Sokszor még a levest is hanyagolom. De köreteim elég változatosak, sokszor van kuszkusz, bulgur, és tönköly lisztekből galuska. Tovább nehezíti a dolgom, hogy mind a ketten cukorbetegek lettünk, és a főétkezéseknél tartjuk az előírt szénhidrát mennyiséget.
Nagy főzőcske  hetente egyszer van, ha jönnek a gyerekeim és a mennyem (a lányom barátja hét közben többnyire külföldön van),   ilyenkor gyakran választok munkás ételt, és új recepteket próbálok ki.

Saját készítésű sajt,
rozmaringos fokhagymás olívaolaj,
kakukkfüves olívaolaj, bazsalikomos pesto, fűszerkeverékek,
pácolt citrom.
A gyártmányaimon saját készítésű GLK márkajelzés, és címke.
(a citrom és a sajt
Stahl Judit receptje)
2007 február


 

GLKhonlap / HomePageFőmenü  menü / Menu Főzőcske menü lap teteje / Top of page Lap tetejére