Frici banner fďż˝
Frici
Frici weblapja-Macskák és kutyák független weblapja
Tulajdonos és Szerkesztő:Frici
 
Cicus tartása-1
Ami szükséges
Üdülés cicánkkal
Táplálás Mit eszik és iszik a cica? -Kalória táblázat
---------------------------------------
Betegségek-Macskavész
Betegségek-Veszettség
Betegségek-Székrekedés - Hasmenés
Betegségek-Húgyrekedés
Betegségek-Szemgyulladás- Férgesség
Kullancs vagy bolha a bőrön
Csábító szerelem
Terhesség állapot
Így telt a nap, avagy wonderful life
Viselkedés-Macska és az egér-
Játék és a fára mászás
---------------------------------------
Nyugodt életmód-Nyugtalanság és
félénkség-Alvás

Házi és tenyésztett cicák
Kiskutyák  és nagykutyák  között
Bérházban A családi ház udvarán-Kutyaházikó
létesitése

---------------------------------------
Üdülés a kutyánkkal vagy nélküle

Kutya ápolása
Kutya nevelés - Kiskutya szoktatása

Kocogás és autózás
Kutya ápolása-Biciklizés együtt- Játészerek a kutyusnak
--------------------------------------- Mit adjunk enni és inni
Hasnyálmirigy-Cukorbetegség
Szem - Szaruhártya-gyulladás
Szem - Glaukóma ( zöldhályog )
Szürkehályog (katarakta)
Retina sorvadás (Pra)
Gyomorcsavarodás

Ízületi gyulladásos problémák
Csípőízületi megbetegedés
Előszó
Lovakról Musztáng Musztáng lovak
megmentése története Musztáng

--------------------------------------- A ló az indiánok földjén
Ló felhasználása régen és most
Lovak fajtái Póni lovak
--------------------------------------- Kézi és gépi kellékek, szerszámok --------------------------------------- Gyepők (egyes és kettes) parasztgyepők ---------------------------------------
Lovagló kantár
Lovagláshoz szükséges szerszámok és kelékek
Kötőfékek
Bokavédők
--------------------------------------- Igásszerszám (munkaszerszám) ---------------------------------------
Francia gyepő elkészítése --------------------------------------- Fogatos nagy kantár részei --------------------------------------- Kápa részei típusai --------------------------------------- Díszítések-Nyakszíjak --------------------------------------- Egyfogatú szerszám (egyes fogat)
Többes fogatolás
--------------------------------------- Farhám célja
Kengyelszíjak nyereghevederek elkészítése
Mi  is az a környezet?
Munkavédelem  meghatározásának fogalma
Hogyan  viselkedjünk munkahelyen
---------------------------------------
Mi  minősül üzemi balesetnek?
Egészségügyi  alkalmassági vizsgálat
Mit  tegyünk baleset estén
---------------------------------------
Tűzveszély okai és elharítása
Elektromos targyak veszélyei
Flex és sarokcsiszoló

--------------------------------------- Hegesztés ívhegesztés-Tűzvédelem Hőlégfúvó Benzines motoros fűkasza, fűnyíró
Ízemanyag tankolás
Benzines motoros fűkasza, fűnyíró
üzemeltetés
--------------------------------------- Üzemanyag-Keverési arányok a benzinnél Benzin a testünkkel való érintkezés, tárolás Gyújtógyertyáról --------------------------------------- Láncfűrész Lánc Munkaruházat és védő eszközök --------------------------------------- Láncfűrész indítás, eőkészület Visszarúgás, más néven kickback Munkavégzés fortélyai --------------------------------------- Láncfűrésszel fadöntése Hordozás és szállítás --------------------------------------- Elsősegélynyújtás-1 Elsősegélynyújtás-2
Partnerek - webmesterek

Webmestereknek ajánló
Linkcsere partnerek
Bannercsere partnerek

Google PageRank

eXTReMe Tracker
freestat.hu  

 

Még töbet a kutyákról

Vissza a cikk elejére

 

Ősemberek az elejtett vadat, madarat, különféle négylábút megnyúzták, parázson és lassú tűzön megsütötték. S ez így ment több alkalommal. A farkasok kíváncsiak és éhesek voltak. Érezték a kellemes sült comb illatát, s csorgott utánuk a nyáluk.

- Hogyan lehetne belőle szerezni zsákmány? - Gondolhatták magukba.

Hogyha a ősember el is hagyta a helyszínt, maradtak el nem fogyasztott sült hús maradványok, meg lerágott csontok. Ezt kifigyelték a farkasok, oda merészkedtek és jóízűen elfogyasztották. Minden ilyen alkalomkor közelebb merészkedtek az ősemberekhez. Csalták húsfalatokkal mindig közelükbe. Pár hét alatt sikerülhetett a megsimogatásuk is. Ugyanez lehetett a rókák esetében is. Ezek a két faj keveredhetett egymással, egy része meg nem. Ez a folyamat viszonylag lassan alakult ki. Különböző fehér foltok, lomposabb farok vagy rövidebb, szem színe, fülek nagysága. A szelídségük már az emberhez gyakorlatilag az első születő fiatal állat így nevelkedett.

Erre példa Mongol sztyeppén a nomád emberek mellet vaskos a testalkatuk és a szőrzetük is sűrűbb. Ezeknek a kutyáknak több kilométeres távot kell megtenni, ha nem bírják a távolságot túladnak rajtuk. De minden esetben nagy becsben tartják őket. Ugyan azt a táplálékot fogyasztják, mint a gazdájuk. Zsíros kecsketej és egyéb. Ha a kutyájuk lebetegszik, állatorvossal meg gyógyítsák , mely nagyon költséges. A másik példa a kecskék őrzésére használják a Ambrózai juhász kutyát, préri farkas ellen. A kutyák nem annyira a nagy falka szellem található meg, egyrészt az emberhez is jobban kötődik. Más felépítésűek mint például a: buldog, orosz agár, chau chau. Vagy akár tulajdonságai alapján, példa képen: az éneklő kutya. Az éneklő kutya nem ugat, hanem vonyító hangot ad ki.

A másik kutyaféle, mely védet állat a hiénakutya. Falkába verődve bekerítve ejtik el a zsákmányukat. Nem ijednek meg a nagyobb prédától sem. Kölyök hiénák a földbe kapart lyukba megvárják a anyukat. De a csoport tagjai is törődnek velük, ami nem saját kölyke. A vadászat közben az anyák annyi élelmet esznek, hogy maguknak és a kölyköknek is elég legyen. Egy részét visszaöklendezik és azt eszik meg a kölykök. A házi kutyáknál más, ott egy 1 hónap körül a gazdája veszi fel a gondozást. És a legalkalmasabb feladatnak választjuk ki megfelelőnek. Melyik munkakutya vagy házőrző inkább. Emberek törődnek velük, fürdetik és megszárítják őket, majd megfésülik. Versenyre meg kiállításra viszik. Sőt még táncolnak velük, ennek a neve dog dance. Vagy a nyomozás céljára felhasználják, ürgét és pockot fogatnak velük, rovarok felkutatása az épületekben, kígyók egyéb csúszómászók. Még a más haszonállat vemhességi test megállapítása.

Megtudják a jól betanított kutyák állapítani a emberi szervezetben a fel nem fedezet rákos sejtek elszaporodását szaglás alapján. Létezik úgynevezett mentőkutyák, hegyi és katasztrófa esetén megkeresik a sérült vagy elhunyt személyeket. Legyen az szikla, hó, romos épület alatt. Néhány hete eltűnt gyerekek, idősek megkeresése. Bűnügyben elhalálozott személyek kiásásának helyének felkutatása.

60 nap alatt új jövevény jön a világra, jellemző tulajdonságaik kis eltéréssel majdnem egyformák. Hengeres testalkatuk és csukott szemmel bolyonganak a anya testén keresve a mellbimbót. A hasonlóság nem sokáig tart, beindul a növekedési hormon és a DNS gépezett, megnyúlnak a lábak, fülek, szemek színei lassan megváltozik. Kialakul az érzékeny szaglás, többszöröse az emberének. A kutyák megtudják állapítani a másik kutya szaga alapján, kan, szuka, milyen hangulatba van, tüzel-e éppen, mikor lehetett a helyszínen. Hallásuk elég érzékeny főleg a magas hangokra. Nem minden magas hangot képes elviselni. Megtudja különböztetni a gépjárműk közötti motorzaj eltérést, ki érkezett épp a lakás kertjébe. Ismerős vagy sem. Ez lehet az emberi látás és halás távolságon kívül is.

A túlságosan túl tenyésztett kutyusnak ára van, mivel fogékonyabbak a betegségekre. A gének közül a betegségre hajlamosító rész is át kerül. Ilyen egy a sok közül a csípőízületi megbetegedés. Bőrbetegségek, nagyon össze nőt állkapocs. Tehát fen áll a később a megbetegedés hajlam az utódjában is. Sajnos a elkövetkezendő gazda nem mindegyik van tisztába, biztos forrásból származzon. Szomorú tény az, vannak olyan emberek, míg kicsi a kutya aranyos, de ha felnő feleslegesnek tartják. Kirakják a útszélre, árokba és gazda nélkül bolyong a világba. Másik probléma védőoltások nélkül.

Az ilyen gondolkodás nem értem, van-e az ilyen embernek szíve???