Frici banner fďż˝
Frici
Frici weblapja-Macskák és kutyák független weblapja
 
Cicus tartása-1
Ami szükséges
Üdülés cicánkkal
Táplálás Mit eszik és iszik a cica? -Kalória táblázat
---------------------------------------
Betegségek-Macskavész
Betegségek-Veszettség
Betegségek-Székrekedés - Hasmenés
Betegségek-Húgyrekedés
Betegségek-Szemgyulladás- Férgesség
Kullancs vagy bolha a bőrön
Csábító szerelem
Terhesség állapot
Így telt a nap, avagy wonderful life
Viselkedés-Macska és az egér-
Játék és a fára mászás
---------------------------------------
Nyugodt életmód-Nyugtalanság és
félénkség-Alvás

Házi és tenyésztett cicák
Kiskutyák  és nagykutyák  között
Bérházban A családi ház udvarán-Kutyaházikó
létesitése

---------------------------------------
Üdülés a kutyánkkal vagy nélküle

Kutya ápolása
Kutya nevelés - Kiskutya szoktatása

Kocogás és autózás
Kutya ápolása-Biciklizés együtt- Játészerek a kutyusnak
--------------------------------------- Mit adjunk enni és inni
Hasnyálmirigy-Cukorbetegség
Szem - Szaruhártya-gyulladás
Szem - Glaukóma ( zöldhályog )
Szürkehályog (katarakta)
Retina sorvadás (Pra)
Gyomorcsavarodás

Ízületi gyulladásos problémák
Csípőízületi megbetegedés
Előszó
Lovakról Musztáng Musztáng lovak
megmentése története Musztáng

--------------------------------------- A ló az indiánok földjén
Ló felhasználása régen és most
Lovak fajtái Póni lovak
--------------------------------------- Kézi és gépi kellékek, szerszámok --------------------------------------- Gyepők (egyes és kettes) parasztgyepők ---------------------------------------
Lovagló kantár
Lovagláshoz szükséges szerszámok és kelékek
Kötőfékek
Bokavédők
--------------------------------------- Igásszerszám (munkaszerszám) ---------------------------------------
Francia gyepő elkészítése --------------------------------------- Fogatos nagy kantár részei --------------------------------------- Kápa részei típusai --------------------------------------- Díszítések-Nyakszíjak --------------------------------------- Egyfogatú szerszám (egyes fogat)
Többes fogatolás
--------------------------------------- Farhám célja
Kengyelszíjak nyereghevederek elkészítése
Mi  is az a környezet?
Munkavédelem  meghatározásának fogalma
Hogyan  viselkedjünk munkahelyen
---------------------------------------
Mi  minősül üzemi balesetnek?
Egészségügyi  alkalmassági vizsgálat
Mit  tegyünk baleset estén
---------------------------------------
Tűzveszély okai és elharítása
Elektromos targyak veszélyei
Flex és sarokcsiszoló

--------------------------------------- Hegesztés ívhegesztés-Tűzvédelem Hőlégfúvó Benzines motoros fűkasza, fűnyíró
Ízemanyag tankolás
Benzines motoros fűkasza, fűnyíró
üzemeltetés
--------------------------------------- Üzemanyag-Keverési arányok a benzinnél Benzin a testünkkel való érintkezés, tárolás Gyújtógyertyáról --------------------------------------- Láncfűrész Lánc Munkaruházat és védő eszközök --------------------------------------- Láncfűrész indítás, eőkészület Visszarúgás, más néven kickback Munkavégzés fortélyai --------------------------------------- Láncfűrésszel fadöntése Hordozás és szállítás --------------------------------------- Elsősegélynyújtás-1 Elsősegélynyújtás-2
Partnerek - webmesterek

Webmestereknek ajánló
Linkcsere partnerek
Bannercsere partnerek

Most Apróhirdető

Google PageRank

eXTReMe Tracker
freestat.hu  
Linkgyűjtemény Csárda - Linkkatalógus
Linkgyűjtemény Csokor - Linkkatalógus
Linkgyűjtemény Áruház - Linkkatalógus
Horoszkóp Linkgyűjtemény - Linkkatalógus
Lepke Linkgyűjtemény - Linkkatalógus
Macska Linkgyűjtemény - Linkkatalógus
Kutya Linkkatalógus - Linkgyűjtemény
Linkgyűjtemény Szolgáltató - Linkkatalógus
Linkgyűjtemény Autó - Linkkatalógus
Linkgyűjtemény Apró - Linkkatalógus
Linkgyűjtemény Internet - Linkkatalógus
Linkgyujtemeny Baba - Linkkatalógus
Linkgyűjtemény Család - Linkkatalógus
Linkgyűjtemény Egészség - Linkkatalógus
Orosháza Lapozz.hu
Marcsi Ingyen Játék - Cheetahonlinegames.com
Cheetah Online Games.com
Most Apróhirdető
Országos Gazdikereső
Országos Gazdikereső Facebook oldala

Lovas-Előszó

Vissza a Főoldalra

Be szeretném mutatni a lószerszám típusait, mind ehhez tartozó kézi szerszámokat. A alkatrészeit. Viccesen kifejezve a szakma nevét lóruha készítő.

A gazdám rokonságába ismert szakma volt. A 19-20 század körül a király es gróf elég tisztességesen díjazta a munkát, no meg voltak lovak is, meg hajtók is.  Az úr vagy a herceg általában magas igényei miatt, sallangos cifra nem utolsó sorban a csatok díszesek. Nem csak díszesek, hanem a réz belett vonva ezüst vagy arany réteggel. Bőr és csatok csipkésre, ezt úgy képzeljük el, mindegyik szélei hullámos a közepén lyuk található. Nemes család megtehette, hogy luxus szerszám legyen rajta. Befogás előtt tiszta állapotba került a lóra, mindig le lett takarítva az út pora. Csak igényesen hagyhatta el a kastély vagy a palota udvarát.

 Igás szerszámot a jobbágy használt, befogta a eke után a lovat, így szántott. Ez biz nem volt olyan csillogó élet, mint a uraságé!
 Sajnos ma Magyarországon elég kevesen ismerik, de van olyan is, aki lebecsüli és olyan is aki megbecsüli.
Elhatároztam, hogy népszerűsítem mely szakmát, hogy kedvet kapjanak a műveléséhez, hasznos ismeretet szerezzen e ismét kihaló félben lévő mesterség iránt.

Lovakról- Musztáng

            Sok millió ével ezelőtt a bolygó nem így nézett ki mint mostanában. Vulkán és áradások. Átalakulások bőséges változatai jelentek meg. Köztük a gerincesek. A észak amerikai erdő egy kisebb része átalakul levegővé. Egy állat, mint egy róka,  a idők folyamán megnyúltak a lábai és gyors mozgású paták lesznek. Egy millió éve összeérő földrészről vándorol Európa és Ázsia területére. Nő a létszámuk, évek múltán csökken. Amerika területén 8 ezer éve kipusztultak, barlangi rajzok maradtak róla.

            Ázsia Mongóliában fölfedezték  a lóban rejlő képességeket. Néhány lovat befogtak és felnyergelték. Rövidebb lett az egyik helyről a másikra az utazási idő az ókorban. Mongol legelőkön megállt az idő. Gyakorlatilag nem sok változás történt. Megmaradtak  a hagyományai kialakultak. Kialakult a kisebb kereskedelem, a vásár és a lovasbolt. Lovakon kívül megtalálható a kecske és a juh, szarvasmarha. Nomád életet éve csordában legelésznek és szaladgálnak a kiscsikók és a nagylovak. Nagyon jól alkalmazkodik a helyi klímához. Télen megnöveszti a szőrzetét, jobb idő beálltával elhullatja.

Nincs kellő fű, kevesebbel is beérik. Lovaikra büszkén néznek fel, igen kedvelik őket. Hagyomány náluk a lótej az erjesztet lótej. Ez a kumisz. Nem ritka egy tulajdonosnál, 300 körüli lótartás. Lószerszámaik az egyszerűbbtől a díszesebbig látható. Sokat fáradoznak mire a felnevelik a csikókat.

            Mongol gyerekek 11-12 éves korban már tudnak a loval báni, no persze lovagolni is. Nyár közepén a lovasok összegyűlnek Ullanbaatar fővárosában, megtartják a Nadam-ot. Ez egy ősi ünnep számukra, lóversenyt rendeznek. Vásárral egybekötik a rendezvényt. Van aki cseréli a lovasfelszerelést, lovasruházatát.  A verseny résztvevői a gyerekek, mely a előírása az 12 év alatti legyen. Színesen kiöltöznek a lovasok erre alkalomra, fejkötőt és selyem ruhát vesznek erre az alkalomra.  A versenylovakat a farokra tekert bőrfonat, üstökre is raknak, ez különbőzteti meg a többi lovaktól. Kumisszal és füstölővel elvégzik a hagyományos szertartást. A lovasok népi buddhista éneket dalolva, hogy szerencsét hozzon. Ezen a versenyen egyszerre 400-500 lovas indul el egyszerre. A célvonal mellet az óramutató járásával egyező irányba mennek egy kört. Rajtvonal 25 km-re van a sztyeppén. Odáig ellovagolnak a versenyzők. A más részvevők eszmecserét tartanak a versenyről, vagy ki erről arról. 

 Ha odaérnek indul is a verseny. Heves vágtában biztatva felnyergelt lovaikat.

Nézőközönség felsorakoznak a célvonalnál. A babona szerint, a befutó győztes ló felvert pora gazdagságot és boldogságot adjon a közönségnek. Ekkora távot megkellet hajdanán a Dzsingisz kánnak megtenni. Nem semmi teljesítmény volt.

Egy idő múlva érkeznek a versenyzők. A díjazottak az első öt lovat értékelik. Mindegyik öt lovas kezében kék és zöld szalag lobbog. Mutatva helyezést ért el.
Lovas nélküli befutó esetén, megkeresik a gyerekeket, ne kelljen annyit gyalogolni, ha tud egyáltalán. Hígyen a lóról lesés elég fájdalmas. Akad szegény ló, nem bírta a nagy megterhelést. Kimúlik lovuk, lovasa szégyenben marad. Gyerekek sírassák a kedvencüket ebbe a helyzetbe.

 Nadám a bajnokok nemzeti stadionjában folytatódik. Kék szalag díszeleg lovukon és az érme, mely átadtak. Mind a öt nyertes felvonul. Előtte megáldják kumisszal a lovast és a lovat. Isznak egy kortyot belőle. Itt ovális a pálya. A megtett kör után a Mongólia elnöke személyesen átöleli őket.  Mongóliának nagyon sokat jelent a ló.

Tüzes paripa és hűséges szolga.

Musztáng lovak megmentése története

A civilizáció beköszönése előtt elterjed faj volt a musztángok. 1800 években megtizedelődőt a létszámuk, annyira csődöröket öltek le, kancákat pedig befogták. Példányaikért harcoltak egymással a befogok. Út közben és a trófea gyűjtőknél  tucatjával pusztultak el. Darabszámuk lecsökkent. 1960-ban úgynevezett Zsevalszkíj tenyésztőtől láttak néhány példányt. Oly mértékű volt, elérte a 300 darabszámot. Kihaltnak tartották már a szakértők. 1991- 1992 körül tizenhat lovat szállítottak Európából Ullaanbaator -ba, mely a Holland és Mongólia állatvédők közös erőfeszítése volt. Érkezéskor megáldották kancatejjel és Takinak nevezték el. Szó jelentése szellem.   Manapság még mindig kevés a vadonélő számuk, természetvédő őrök vigyáznak rájuk.