A képernyő elemei

Már szó volt a képernyő alkotóelemeiről. Ezek megjelenítéséről, átalakításáról, elrejtéséről most részletesebben.
 

Szöveges menü

Az egyes “oszlopok” a megfelelő szóra kattintva, vagy a CTRL + az aláhúzott betű együttes leütésével nyithatók meg.

Eszköztárak

Az eszköztárak kis ikonokból álló grafikus menük, amelyek megkönnyítik a gyakrabban használt parancsok aktiválását. (A Word megkönnyíti az egyes ikonok használatát azzal is, hogy rávezetve a kurzort egy-egy ikonra alatta megjelenik az ikon neve.)

A Szokásos eszköztárban találhatók pl. a dokumentumok megnyitására, mentésére, nyomtatására szolgáló ikonok. Rávezetve az egér mutatóját valamelyik ikonra, alatta megjelenik annak szöveges leírása. (Itt például a Formátum másolása.)

A formázás eszköztárban lévő ikonokkal pl. megadhatjuk a betűtípusokat, a bekezdést igazíthatjuk, megszámozhatjuk.
Például egy félkövér betű írásához nem kell kinyitni a szöveges menüben a Formátum oszlopot azon belül a Betűtípus párbeszédablakot, és ott rákattintani a Félkövér szóra, hanem elég a képernyőn lévő Formátum eszköztár  ikonjára kattintani.

Léteznek más eszköztárak, amelyeket a képernyőre lehet tenni vagy elrejteni. Az eszköztárakat megjeleníthetjük ill. elrejthetjük a szöveges menü Nézet oszlopában, Eszköztárak tábláján egy-egy kattintással kipipálva a megjelenítendőket ill. megszüntetve a pipát az elrejtendőknél.

Az eszköztárakat módosíthatjuk (testre szabás), sőt újakat is létrehozhatunk. A Nézet oszlop Eszköztárak Testreszabás parancsával megnyíló párbeszédablak:
Ezen kiválaszthatjuk az eszköztárat, abban a parancsok közül egy ikont és azt egyszerűen egérhúzással fel lehet tenni a megfelelő eszköztárra. Hasonlóan a fölösleges ikont egérhúzással lehúzva a párbeszédablakba, le lehet venni az eszköztárról.

Az Eszköztárak oszlop tartalma: Szokásos, Formázás, Adatbázis, Kép, Kész szöveg, Korrektura, Rajzolás, Táblázatok és szegélyek, Űrlapok, Vezérlők eszköztára, Visual Basic, Web, WordArt, 1 eszköztár, 2 eszköztár. Amelyiket megjelöljük, az a képernyőn megjelenik, illetve (a pipa megszüntetésével) eltűnik.

Mód van arra, hogy pl. az 1 eszköztár megjelölésével saját eszköztárat hozzunk létre. Ebbe a Parancsok közül - az előbbi módon - a kívánt ikonok “behúzhatók”. Egy ilyenre példa:

A “saját eszköztárba” behelyezett ikonok:
1. csere, 2. oldalkép, 3. boríték,
4. sor beszúrása, 5. oszlop beszúrása,
6. sor törlése, 7. oszlop törlése,
8. sorba rendezés, 9. egyenletszerkesztő,
10. beolvasás scannerről,
11. a legutolsó lépésünk megismétlése

Gyorsmenü

Az egér jobboldali gombjának lenyomásával jeleníthető meg:

(A Kivágás és a Másolás csak akkor aktív, ha van kijelölt rész a dokumentumban.)

Vonalzó

Vízszintes vonalzó

Normál nézetben közvetlenül a dokumentum fölött helyezkedik el a vízszintes, a képernyő bal szélén pedig a függőleges vonalzó. Valamilyen objektumot helyezve a dokumentumba, mutatják annak pozícióját, segítve ezzel a pontos elrendezést.

A vonalzó két szélén lévő háromszögeket - a kurzor segítségével - elmozdítva változtathatjuk a kijelölt bekezdések jobb- vagy baloldali behúzását. Ha van kijelölt tabulátor, annak helyzetét a L jel húzásával megváltoztathatjuk.

A vonalzó csak akkor jelenik meg, ha a Nézet menüoszlopban a Vonalzó jelölőablak be van kapcsolva!