Kép a jövőből

A Sharp cég izgalmas múzeuma a "Memorial Hall". A Japánban járt Kemény Tamás így írja le találkozását a jövővel (az Új technika 1983. évi 4. számában):

"… Egy zárt ajtóhoz érkezünk, amely a japán vagy angol nyelven elhangzó "szezám tárulj" felszólításra kitárul; nagy fény és szferikus zene kíséretében beléphettünk a XXI. századba (vagy ha úgy tetszik, a következő évezredbe).

Itt működő és kiválóan demonstrált formában a következő berendezéseket láthattuk:

- napelemek és azok alkalmazásai; - alakemlékező fémek és jellegzetes alkalmazások (pl. növényházak klimatizálása);

- menetrend részleteit kiíró és útvonal-optimalizáló berendezések;

- egymással kompatibilis és összekapcsolható zsebszámológép - személyi számítógép - nagyszámítógép-lánc és ennek sokcélú kihasználása;

- tintasugaras és lézersugaras adatrögzítő berendezések;

- a televíziózás új megoldásai és alkalmazásai (képmagnók, tv-képről másolatkészítés, a képernyőn kilenc program egyidejű megjelenítése, kiválasztás stb.);

- elektrolumineszcens lapos tv;

- lézeres lemezjátszó, lemezoldalanként egy óra játszási idővel, érintésmentes működéssel;

- háztartás-automatizálás; pl. olyan mélyhűtőszekrény, amely megjeleníti, hogy mi mióta van benne, mennyi az energiatartalma, és a hűtőszekrényben levő alapanyagokból hányas számú recepteket lehet elkészíteni.

- zsebfordítógép (angol-japán), amely 400 szóból 152 mondatot tud kiírni és elmondani;

- beszédfelismerő jegyárusító automata, amely a bemondott állomás alapján kiírja a vonatkozó menetrendi részleteket és az árakat. A beadott papírpénzből és érmékből visszaad, majd megköszöni a vásárlást;

- optikai jelátvitel 60 mikronos száloptikával, amelyet az épület tetején elhelyezett távirányított színes tv-kamerával demonstráltak. A fény útját kézzel megszakítva a jelátvitel megszűnt".

Évről-évre hasonló csodavilágot mutatnak be a különféle nemzetközi kiállítások. Álom vagy valóság? Többségük már létező és működő berendezés csak az anyagi feltételektől függ elterjedésük. Egy részük azonban csak a tervező vagy a sci-fi író fantáziájában létezik. Azonban mindegyik közös abban, hogy a mikroelektronikára épül, "lelkét" egy-egy mikroszámítógép adja. Enélkül ma már nemcsak gyártani, de még álmodozni sem lehet.