A rajzológép

Egy kis, fekete színű tábla van előttem, amelyet kábel köt össze a mikroszámítógéppel. Kedves kis koalamackó képe jelenik meg a képernyőn, majd ezután egy menü, amelyből választhatok. A választéknak megfelelően a fekete táblára húzott vonalak, ábrák megjelennek a képernyőn. Kedvemre rajzolhatok, és színezhetem az ábrát tetszés szerint. Még radírozni is könnyen lehet. Valóságos kis festőpaletta, amelyet azonban a "számítógép" kelt életre. (Milyen messzire kerültünk a számításoktól!) Játék? Szórakozás? Az is, de annál azért több. Az iparművész kezében az új formák, minták tervezésének gyors és hatékony eszköze. A tanár/gaz óvodától a felsőfokú képzésig) oktatási segédeszközként használhatja, és természetesen kissé bonyolultabb kivitelben - segédeszköze a tervezőmérnöknek is.

Mi mindenre képes a rajzológép? Megrajzolhatjuk egy új ház, gép vagy útszakasz képét, mégpedig három dimenzióban. Egyes részleteket kinagyíthatunk; ellenőrizhetjük, módosíthatjuk formáját és szerkezetét. Térben forgathatjuk: körben, alulról és felülről is megtekinthetjük, milyen lesz a valóságban. Beleilleszthetjük abba a környezetbe, ahová szántuk, és szemlélhetjük leendő összhangját vagy éppen diszharmóniáját a meglevő környezettel. Gondoljuk csak meg, milyen csodálatos, a korábbi eszközökkel megvalósíthatatlan lehetőség végigjárni egy még fel sem épült épület folyosóit és szobáit, vagy végighajtani egy tervezett autóúton! Magunk előtt látjuk - szinte megvalósulva - a még csak elképzelt létesítményt, módosíthatjuk a tervet mindaddig, amíg tökéletesnek nem érezzük. Változtathatjuk a színeket, a formát, a vonalvezetést; végül mágneslemezen tárolhatjuk és papírra is kinyomtathatjuk, vagy éppen fényképet készíttethetünk róla. Ez már tervező gép, pontosabban számítógéppel segített tervezés (Computer Aided Design: CAD). Figyelem! Számítógéppel segített tervezés, és nem számítógépes tervezés! A nevében benne van, hogy a tervező továbbra is az ember marad; a gép nem helyettesíti, csak segíti a tervező munkáját. Ez a segítség azonban óriási! A mérnöknek gyakran elemekből kell építkeznie, pl. gépelemekből összerakni géprendszereket, építőelemekből épületeket, épületgépészeti elemekből összeszerelni a víz- és gázellátást, a csatornahálózatot. A hagyományos tervezésnél ezeket az elemeket katalógusokból kellett kikeresni, ami hosszadalmas, monoton és fáradságos munkát jelentett.

Ma már mód van arra, hogy a gép ún. digitális rajzolvasójába behelyezett képek a tárba kerüljenek, azok adatait mágnesszalagon vagy mágneslemezen tárolják. A képeket bármikor előhívhatjuk a képernyőre, ahol úgy játszhatunk az elemekkel, mint a gyermek a LEGO játékkal.

Szétszedve és összerakva, hozzátéve és elvéve valamit - kialakíthatjuk a funkciónak és a környezetnek megfelelő szerkezetet és formát.