Számítógép a gépkocsiban

Ültek már utasként vagy esetleg vezetőként olyan kocsiban, amelyet vizes vagy jeges, csúszós úton hirtelen meg kellett állítani? A gyakorlott vezető jól tudja, hogy ilyenkor a hirtelen fékezés a kerekek blokkolásához, megállásához vezet; emiatt a kocsi már nem gördül, hanem csúszik. Nem lehetne itt is segítségül hívni a számítógépet? Egyszerű feladatról van szó: nem szabad hagyni, hogy a kerekek megálljanak! Természetesen lehet, meg is oldották már. Egy apró érzékelő jelzi, ha a kerekek megállnak. Ebben a pillanatban a számítógép beavatkozó jelet továbbít a fékhengerekhez, és hiába van lenyomva a fékpedál, a fékhenger old, majd újra zár, így megakadályozza a blokkolást. És ez csak egy a számítógép lehetséges funkciói közül. A gépkocsik műszerfalán műszer jelzi a sebességet, a fordulatszámot, az olajnyomást, a vízhőmérsékletet, az irányjelző működését, a pontos időt, a fényszórók bekapcsolt állapotát. És még hányféle adatra lenne szükség! Jó lenne tudni az olajszintet, a fék állapotát, az akkumulátor töltöttségének fokát, hogy világít-e a féklámpa, be vannak-e csukva az ajtók, minden utas bekapcsolta-e a biztonsági övét, mekkora a kerekekben a légnyomás, milyen állapotú az útfelület (száraz, vizes, jeges), mekkora az oldalszél. Szerencsére a gyakorlott autós jól tudja, hogy csak azokra az adatokra van szüksége, amelyek a biztonságos üzemet veszélyeztetik. A gépkocsiba szerelt számítógép segítségével elérhető, hogy csak egyetlen műszer, pontosabban képernyő van a műszerfalon, amelyre az összes érzékelt adat közül csak azok kerülnek ki, amelyek a vezetés szempontjából aktuális információt jelentenek.

A számítógép tehát egyszerűsíti a gépkocsi jelenlegi műszerezettségét. A "fedélzeti komputer" segítségével információt kaphatunk például a pillanatnyi fogyasztásról, a célbajutás optimális útvonaláról, a tartályban levő benzinnel még megtehető távolságról, sőt: szükség esetén figyelmeztethet az aznap még elvégzendő feladatainkra is, CB-telefonnal összekötve tárolhatja a legfontosabb hívószámokat, baleset esetén automatikusan segélyjeleket sugározhat, vagy akár az előre beprogramozott időpontokban áthangolhatja rádiónkat a kívánt műsor meghallgatására. Megfelelő érzékelő szervekkel összekötve biztonságosabbá teheti a rossz látási viszonyok közötti vezetést, előre figyelmeztethet a szabad szemmel nem vagy csak későn észrevehető veszélyekre.

Környezetvédelmi szerepe különösen jelentős, hiszen a távozó égéstermékek állandó ellenőrzésével - a vezető beavatkozása nélkül - szabályozni képes a tüzelőanyag - levegő arányt, és ezzel nemcsak a fogyasztást, hanem a szénmonoxid- és nitrogénoxid-kibocsátást is minimálisra tudja korlátozni. Még útitársnak is nagyszerű egy fedélzeti számítógép, hiszen megfelelő programmal ellenőrizheti a vezető éberségét, rosszulléte vagy elalvás esetén automatikusan és biztonságosan képes megállítani a gépkocsit.