Robotok a valóságban

A robotokkal kapcsolatos mítoszok a következő csoportokba sorolhatók:

1. A robot az emberhez hasonló.

Igaz is, meg nem is. Hasonló, mert munkát képes végezni. Fontos, hogy a robot nem formailag, hanem funkcionálisan hasonlít az emberhez, és így nem "műember", hanem az ember által programozott és az ember akaratának alárendelt gép. A robot csak és kizárólag algoritmizálható feladatokat képes megoldani.

2. A robot valami egészen új dolog.

A robot lényegében egy mechanikai eszköz, annak egy új típusa. Elvileg nem különbözik a korábbi mechanikai szerkezetektől, "csak" - az elektronika következtében - irányítása összehasonlíthatatlanul rugalmasabb, felhasználási lehetősége igen széles körű.

3. A robotok veszélyessé válhatnak.

Ez csak annyiban igaz, amennyiben minden más nagy teljesítményű gép is balesethez vezethet. Egy érzékelők nélküli ipari robot mozgászónájába kerülő ember valóban baleset áldozata lehet ugyanúgy, mintha a mozgó daru alatt tartózkodik. Talán egyszer lesznek olyan szuperintelligens gépek, amelyek túljárhatnak mesterük eszén és ellenszegülhetnek akaratának. De ez azon múlik, hogyan programozzuk be a jövő robotjait. Nem a képességek, hanem az általunk megadott lehetőségek fogják megszabni, hogy a robot velünk vagy ellenünk tevékenykedik-e.

4. A robotok új robotokat építenek így (lényegében) élő szervezetek.

A gépek már elég régen képesek új gépeket építeni, és így természetes, hogy a robotok is tudnak más robotokat összeszerelni. Hamis az a kép, miszerint egy robot önmagában reprodukálni tudja önmagát. Bármennyire is képes egy robot (anyag- és energiafelhasználással) új robotokat létrehozni, ettől még nem lesz élő szervezet. Az életjelenségek és az élettelen világ közötti különbség nem a definíciótól függ.

5. A robotok átalakítják a foglalkozásokat, és a munkát egyszerűbbé teszik.

A robotok a monoton, ismétlődő munkák alól mentesítik az embert. Valóban lesznek megszűnő foglalkozások, de ezzel egyidejűleg új szakmák is születnek, mint pl. a mechatronikus, aki az elektronika és a mechanika ismeretében programozza, javítja és módosítja a robotok munkáját. De nemcsak a termelés, hanem az irodai munka, sőt még a művészet is változni fog, hiszen olyan eszköz kerül az ember kezébe, amit okosan használva valóban felszabadul az igazán emberi tevékenységek elvégzésére.

6. A robotok óriási munkanélküliséget idéznek elő.

A világon a robotok száma a gépkocsi szerelésben a legnagyobb, ennek ellenére ott sem nagyobb a munkanélküliség, mint mondjuk a fémiparban. Ez nem technikai, hanem tipikusan társadalmi probléma, a társadalmi berendezkedésektől függ, hogy az új technika jóléthez vagy munkanélküliséghez vezet.