A termék

Hová? Vagyis: hová kerülnek az eredmények? Hasonlóan a "nyersanyaghoz", a "termék" (vagyis a műveletek eredménye) a számítógép belső vagy külső csatornáira kerül. Az eredményeket a gépen belül az ún. RAM (Random Access Memory) tárolja: vagy azért, mert a későbbi műveletekhez ezekre még szüksége van, vagy azért, hogy az összes művelet befejezése után társaival együtt kikerüljön a gépből. A kimeneti (output) csatornák a bemenetiekhez hasonlóan változatosak. Vannak olyan perifériák, amelyek ki- és bemenetre egyaránt alkalmasak. Ilyen pl. a mágnesszalag vagy a mágneslemez, amelyről nemcsak olvasni, hanem amelyre írni is tud a gép. A lyukszalagnál természetesen szükség van külön szalaglyukasztó és szalagolvasó egységre. A rajzolvasóval sem lehet rajzolni, ehhez külön egység, az ún. rajzgép szükséges.

A szöveges megjelenítést szolgálja a csak írásra alkalmas sornyomtató (printer) vagy a tv-képernyőhöz hasonló megjelenítő (display). A megjelenítők egy speciális fajtája a párbeszédes (interaktív) grafikus megjelenítő, amelyről majd a későbbiekben megemlékezünk; most csak annyit, hogy az ilyen képernyőre fényceruzával is vihetünk be adatokat. A számítógéphez hangszóró is csatlakoztatható, amelyen a számítógép segítségével kialakított dallam vagy szöveg hallható.

Ismét szólnunk kell a számítógép csatlakozóján keresztül kiadható jelekről. Miként a bemenet esetében, elvben itt is bármilyen jel megjelenhet, vagyis a gép bármilyen, elektromos jellel vezérelhető berendezés mozgatására parancsot tud adni. Ez tette lehetővé a számítógéppel vezérelt megmunkáló-gépek, az ún. CNC gépek elterjedését, a robottechnika kialakulását. Lényegében ezek is a számítógép kimeneti egységei, hiszen annak utasításait hajtják végre. A fejlettebb formájú CNC gépek, ill. robotok a végrehajtott utasításokról, saját helyzetükről visszajelzést adnak a számítógépnek, tehát össze vannak kötve a bemeneti csatornákkal is. Ilyenkor a számítógépben levő program már nemcsak vezérli, hanem szabályozza is a folyamatot.

Most már érdemes egy egyszerűsített összefoglaló ábrával áttekinteni a számítógépes rendszer felépítését. Az ábrán látható egységek minden rendszerben megtalálhatóak.

A vezérlőegység a gép kormánya. Ezen keresztül (pl. billentyűzet segítségével) a kezelő beavatkozhat a működésbe, programokat közölhet a géppel vagy leállíthatja a futó programot. A vezérlőegységből kimenő jelek utasítást adnak a többi részegységnek.

A számoló- vagy aritmetikai egység végrehajtja az utasítás szerinti műveletet.

A központi tár tárolja az adatokat, az eredményeket és a programot.

A háttértár kisegíti a központi tárat: tárolja a pillanatnyilag futó számításokhoz nem szükséges adatokat, a nem aktív programokat és (esetleg) a számítási részeredményeket.