Modern káosz?

Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a számítógépekről, a számítástechnikáról. A tv- és rádióadások, az ismeretterjesztő folyóiratok, de még a napilapok hasábjai is tele vannak az újabb és újabb lehetőségekről szóló hírekkel. Nem sok ez egy kicsit?

Ezt természetesen nem a szakemberek, a hivatásos számítástechnikusok kérdezik, hiszen nekik talán még ez is kevés. Még a számítógép-közelbe kerülő fiatalok sem sokat kérdeznek - egyszerűen birtokba veszik, használják úgy, mint (valamilyen már nagyon megszokott) hétköznapi eszközt. Olyan csereforgalmat bonyolítanak le számítógépes játékokkal, mint ahogy annak idején az én gyerekkoromban cserélgettük a gombfoci-játékosainkat. Aztán kinőttünk a gombfocizásból. Nem kevesen vannak a mai felnőttek között, akik azt hiszik, hogy túl az iskolai tanulmányaikon, ezek a gyerekek is kinőnek a "számítógépeskedésből". Talán valamilyen múló divat volt csak mindaz a "felhajtás", amit a számítógép körül csaptunk? Vagy talán annyira megnő a számítások jelentősége a jövőben, hogy az ember kénytelen mellőzni a papírt vagy a fejét, és mindenki számítógéppel fog számítani, számolni? Sokan ma is úgy vélik, hogy - miként nevéből is következik - egy nagyon gyors számítási eszköz került az emberek kezébe; hát ismerkedjen meg vele az, aki számításokkal akar, vagy akinek számításokkal kell foglalkoznia. Számító gép. Nomen est omen - nevében a végzete! Hiszen

még az Értelmező Szótár szerint is a számítógép "hosszú számítási műveletek gyors elvégzésére, adatok tömegének feldolgozására való, mozgó alkatrészek nélküli (?) elektronikus berendezés". A számítástechnika pedig egyenesen "azoknak az eljárás(mód)oknak az összessége, amelyekkel (bonyolult) matematikai műveleteket a legcélszerűbben lehet elvégezni". Vajon csak a matematikusok ügyéről van szó?

No nem, ezen talán azért túl vagyunk. Ki ne tudná, hogy

- az ún. számítógép segítségével tárolhatunk és villámgyorsan visszakereshetünk könyvtári adatokat,

- az Interpol központjában még a nemzetközi bűnözők ujjlenyomatait is számítógéppel tartják nyilván,

- a KGST országok egyesített villamosenergia-rendszerének prágai központjában számítógéppel gondoskodnak a terhelések elosztásáról, a villamosenergia-ellátás zavartalanságáról.

Ki ne hallott volna számítógépes vezérlésű szerszámgépekről, óriási gyártási rendszerekről, amelyeknek irányításában nem is egy számítógép vesz részt…?

Jó - mondjuk -, mindezt tudjuk, ismerjük és elismerjük a számítógép fontosságát, de értenünk is kell hozzá? Egy közismert mondás szerint attól még ebédelhetek, ha nem értem az emésztés folyamatát. Ez igaz, de ha emészthetőbb ételeket akarok készíteni, akkor némileg ismernem kell a konyhaművészet, a modern konyha titkait is.

Megjegyzés 2001. március 26. napján:

Kérem a tisztelt Olvasót, úgy olvassa az itt következő szöveget, hogy az 1987-ben jelent meg és - a "történelmi hűség" kedvéért - azon semmit sem változtattam. Talán nem érdektelen, hogy közel másfél évtizede hogyan láttuk az akkori és a várható helyzetet.

Tovább: