Előszó

A komputer (számítógép) korunk technikájának egyik legnagyobb csodája. Egyeseket bámulattal, másokat félelemmel tölt el mindaz a lehetőség, amit ez az eszköz nyújt.

Amikor én közel 35 évvel ezelőtt először kezdtem számítógéppel dolgozni, az akkora volt, mint több ruhásszekrény, egy óriási terem kellett az elhelyezéséhez. Ma, amikor ezt a képeskönyvet írom, egy olyan ún. NOTEBOOK a munkaeszközöm, amely az első “gépem”-nél ezerszer több adatot tárol, tízezerszer gyorsabban dolgozik és az aktatáskám felében elfér. A technika világának egyetlen eszközét sem fejlesztették ilyen rövid idő alatt ilyen rohamosan.

De nemcsak a mérete és a sebessége változott szédületes tempóban, hanem alkalmazási lehetősége is. Fél évszázada “született meg” az első elektronikus számítógép, amelyet kezdetben valóban csak számításokra használtak. Hamar rájöttek azonban arra, hogy a gép nemcsak számítások elvégzésére alkalmas. Adatok nyilvántartására és feldolgozására, majd később az irodai, banki munkákra is “befogták”. Ez meggyorsította a fejlesztést, elsősorban a tároló-képességet és a sebességet növelték, csökkentették a méretet. A mikroelektronika kifejlesztése tette lehetővé, hogy termelésirányítási feladatokra is felhasználják.

A számítógépek ma már ott vannak az ipar, a közlekedés, a tudomány, a háztartás, a hétköznapi élet szinte minden területén. Számítógéppel irányított robotok szerelnek össze bonyolult termékeket alkatrészekből, amelyeket számítógép által vezetett “szellemkocsik” visznek a szerelőszalaghoz. Hosszabb légi utakon a repülőgép irányítását a kapitány “átadja” a robotpilótának. A kamionok menetrendjét számítógépek segítségével határozzák meg. A bankok közötti “pénzforgalom” ma már a számítógépes hálózatokon keresztül valósul meg. Távoli kontinenseken élő barátaimmal elektronikus postaládán keresztül levelezek: néhány perc alatt válthatunk üzenetet a nemzetközi hálózatban összekötött asztali számítógépünk előtt ülve. Alig van ma már olyan hivatal, amelyben a hagyományos írógépeken írnák a leveleket. Szövegszerkesztő programok és nyomtatók segítségével születnek meg a levelek, tervek, javaslatok, de még a törvények is. A Parlamentben sem kézfeltartással, hanem számítógéppel szavaznak. De számítógép van ott is, ahol nem is gondolnád: az automata mosógépben, a modern gépkocsik blokkolásgátlóiban, a pályaudvari vagy a repülőtéri információs rendszerekben, a műholdas tv műsorszórásban. Sokáig sorolhatnánk…

És még korántsem ért véget a fejlesztés! A számítógépek teljesítményének növekedése lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben szóban vagy kézírásban tudjunk a gépnek utasítást adni, ami a gép használatát rendkívül leegyszerűsíti. Nincs messze az az idő, amikor a feladó nyelvén megírt levelet a gép lefordítja és a címzett nyelvén továbbítja. Az egész világot átfogó számítógépes hálózaton keresztül nemcsak levelezni fogunk, hanem vásárlásainkat, rendeléseinket, utazási helyfoglalásunkat is a szobánkból bonyolíthatjuk le. Előre beprogramozhatjuk, hogy mikorra melegítse fel tűzhelyünk a vacsorát, mikorra készüljön el a tea, a kávé, a kakaó. A számítógépek tároló képessége úgy fog megnőni, hogy a szótárak és a lexikonok adatait közvetlenül a gépből kereshetjük elő. Saját könyvtáram nyilvántartása már most is gépben van, s milyen más volt régen megkeresni közel kétezer könyvem közül az éppen szükségest! Csak egyszer ízleljétek meg a különbséget: órákig matatni a polcok között vagy néhány szót begépelve, másodpercek alatt kézhez kapni: hol találhatók a keresett témával foglalkozó könyvek. A jövőben ilyen keresésre nemcsak saját könyvtáratokban (vagy videokazettáitok, hangfelvételeitek között) lesz módotok, hanem - otthonról - elérhetitek a város, az ország, sőt a világ legnagyobb könyvtárait is. Valóban csodás technikai eszköz a számítógép.

De azért hiba lenne ennek a “csodá”-nak a bűvöletébe esni: sem fanatikusan bámulni, sem félni nem kell tőle. A számítógép csak arra képes, amire az ember megtanította. Neumann Jánosnak, a számítógép “atyjának” tulajdonítják azt a mondást, hogy “a komputer olyan, mint egy hülyére vert fegyenc”: mindent megtesz, amit mondanak neki, de csak azt és semmi mást”!

Ebben a képeskönyvben - ABC sorrendben - azokat a fogalmakat magyarázzuk meg, amelyekkel a számítógépet használó gyakran találkozik. De azt tanácsoljuk: elsőként mindenképpen a “története” címszót olvasd el, mert aki nem ismeri egy (technikai) rendszer múltját, az a jelenét és jövőjét sem értheti meg! (Részletesebben ezen a CD-n külön fejezet foglalkozik a számítógép "őstörténetével".) Ahol aláhúzott szót találsz, arról részletesebb tájékoztatást olvashatsz, ha az egér baloldali billentyűjével ráböksz. Sok sikert a könyv és a számítógép használatához!
 
A mostani Olvasóhoz!
A könyv számítógépes változata 2001-ben készült (néhány ábrát “felújítottam”). Egy-két részén – elavultsága miatt – ma már én is mosolygok. De az Olvasó is vegye figyelembe, hogy az eredeti szöveg 1994-ben készült és 7 év a számítógép-technika fejlődésében óriási idő. Sok minden úgy változott, hogy arra akkor még nem is gondolhattunk. Ennek ellenére talán érdekes lehet a mai szemmel is a könyv tartalma.


 

   Címszavak