Szegmentált faesztergálás


A tartalomhoz

Főmenü:Új munkáim

Tisztelt Látogató!


Köszönöm, hogy figyelmével megtiszteli oldalamat.
Érdeklődésem a faesztergálás iránt 2007-ben kezdődött, ekkor vásároltam Scheppach DMS 900 típusú faesztergámat, amit a mai napig is használok. A kezdeti próbálkozások után hamar kiderültek a hagyományos faesztergálás korlátai; a megfelelő minőségű, méretű stb. faanyag hiánya. Találnom kellett valamilyen módszert arra, hogy kisebb méretű darabokból, esetleg hulladék fából is készíteni lehessen gyakorlatilag bármilyen méretű tárgyat. Nos nem kellett sokáig kutakodnom, ugyanis, elsősorban az angolszász országokban, ezt a problémát ügyesen megoldották. Nem kell mást tenni, mindössze összeragasztani a kicsiny fadarabokat, és máris előállíthatunk belőlük szinte bármekkora méretű tárgyakat.
Ezt a módszert el is nevezték ott
Szegmentált faesztergálásnak ( egyes helyeken polikromatikus faesztergálás). Alapvetően kétféle formája létezik, a" gyűrű" és a "donga" típusú.
A "gyűrű" eljárás lényege, hogy trapéz alakú kis fadarabokat ( ún. szegmenseket) vágunk, majd ezeket körgyűrűvé ragasztjuk össze. A különböző átmérőjű körgyűrűket ezután egymásra helyezve ragasztjuk össze, így kialakítva a formák végtelen variációját.
Természetesen ezeket a piciny szegmenseket vághatjuk különböző fajtájú, és színű fákból, mintát kialakítva belőlük. A módszer nagyon anyagtakarékos hiszen a tárgy teljes belseje ezáltal üreges marad, nem kell azt kiesztergálni, valamint felhasználhatunk bármilyen már hulladéknak minősülő anyagot, amiből ki tudjuk vágni a szegmenseket.
A "donga" típusúnál hosszú trapéz alakú ún. dongákat vágunk amiket aztán egymás mellé ragasztunk körben, hasonlóan mint a hordó készítésénél a dongákat.
A módszer lehetővé teszi nagyon kreatív, művészi darabok létrehozását, igazán csak a fantáziája szab határt a készítőnek.
A tervezéshez különböző számítógépes programok állnak rendelkezésre, mint
például az általam is használt Segmented Project Planner, vagy a Woodturner Pro stb. Egyes bonyolultabb alakzatoknál bizony szükségünk lehet ezekre. Rövid bemutatásuk a Kellékek-Szoftverek menüben megtalálható.
A munka közben használatos eszközökre a Kellékek-Szerszámok , a felhasznált anyagokra a Kellékek-Anyagok menüben találunk információkat.
Kérem tekintse meg az elkészült alkotásokat galériámban. Amennyiben ezek felkeltették érdeklődését, vagy esetleg információra lenne szüksége, lépjen velem kapcsolatba a megadott elérhetőségek bármelyikén.


Drótos Imre

Web Analytics

Főoldal | Galéria | Kellékek | Így készült | Linkek | Kapcsolat | Oldaltérkép


Frissítve: 2012.09.22. | drotosi@t-online.hu

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe