V a r g a   D o m o k o s  G y ö r g y     h o n l a p j a

 

 

Baksisvilág

A korrupció természetrajza a rendszerváltozás Magyarországán

 

 

Az el nem hangzott VaÚ-interjú

 

A Vasárnapi Újság igen értelmes, szokatlanul elfogulatlan újságírója, Szilvay Balázs hosszú beszélgetést készített velem a Baksisvilágról. M. P.  főszerkesztő azonban húzta-halasztotta a beszélgetés sugárzását. Egy ízben azt mondta, ha majd lesz valami korrupciós téma, mellé szerkesztik. Korrupciós téma természetesen lett, de az interjú továbbra is fiókban maradt. Nem volt az az aktualitás, ami legyűrhette volna a főszerkesztő  félelmeit. Még Gyurcsány Ferenc hajmeresztő képmutatása sem.

 

A korrupcióba belebukhat az egész magyar demokrácia - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Napkeltében, hozzátéve, hogy a törvények kijátszásának véget kell vetni. Mint mondta, van egy pár nagy hazugsága a rendszerváltás utáni Magyarországnak, ezek közül az egyik legnagyobb hazugságot abban látja, hogy mindenki tudja, "kicsiben és nagyban folyamatosan zajlik a jogszabályok megkerülése pénzügyekben".

A kormányfő szerint "körüllengi a politikát az elmúlt 15 évben folyamatosan az a gyanú, hogy a politika és a gazdaság között van egy olyan szürke zóna, amely szürke zónában vagy a törvények tudatos kijátszása, vagy megkerülése zajlik politikai célok finanszírozása érdekében". Feladatként jelölte meg e hazugságok egy részének "felmondását", erről szól részben az adóreform is - fűzte hozzá.

"Mint a huzat"

A miniszterelnök közölte, kezdeményezéseket kell tenni a politika és a gazdaság világának jobb elválasztásáért, azt átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé kell tenni. Arra a kérdésre, hogyha a környezetében visszaélésről értesül, az elkövetőt "nyakon csípi-e", Gyurcsány Ferenc azt mondta, "mint a huzat". Kijelentette: nem gondolja, hogy ebben az ügyben szabad bármiféle engedményt tenni. "Minket azért fizetnek, hogy tisztességesen gazdálkodjunk a köz javaival, abba nem fér bele, hogy kacsintunk, hogy asztal alatt játszunk, hogy visszakérünk és visszacsorgatunk" - tette hozzá.

A pártoknak és minden hatalmon lévő pártnak az egyik legnagyobb kockázata, hogy valakik tisztességtelenül játszanak a háttérben, olyan egyéni játszmákat folytatnak, amelynek a következményei aztán a közösségre hullanak vissza - mondta Gyurcsány Ferenc. Úgy fogalmazott: "Nem akarok tisztességtelen emberek miatt elbukni (...), nem szeretném azt megélni, hogy csak azért, mert valaki nem tudja, hogy mit lehet egy országban és mit nem, hogy mi a tisztességes és mi nem, ennek a következményeit és a számláját együtt fizessük meg".

Index, 2005. február 5.

Itt meghallgatható az el nem hangzott VaÚ-interjú