A DASY Döntés- és Rendszerelemző Kft. a rendszerelmélet alkalmazásán belül a döntéselőkészítés valamint szervezetfejlesztés témáival foglalkozó, 1989-ben alapított tanácsadó szervezet. A társaság fő profilja a környezetvédelmi informatika, de emellett számos franchise-rendszer kidolgozója is. Újdonság a számítógéppel támogatott oktatástechnológia meghonosítása, ami a MEMORI-X nyelvi laborokban működött.

 

 

Levegőminőségi modellezés

A komplex rendszerek egyik példája és a rendszerelmélet alkalmazása jelenik meg a levegőminőségi modellezés munkáiban. A diszperziós modellezés alapja egy alulról építkező emissziós leltár elkészítése, amely magába foglalja a közlekedés, ipar, lakossági fűtés, stb. emissziós források leltárba vételét, összesítését, vonalas és grid formátumban történő integrált térinformatikai feldolgozását, geokódolását is. A modellezéshez további nélkülözhetetlen adatok a meteorológia (szélirány, szélsebesség, felhőfedettség, csapadék, besugárzás, határréteg magasság, stb), egyéb forrásparaméterek (kéménymagasság, átmérő, kilépő gáz sebessége), beépítés, érdességi adatok és háttérértékek meghatározása, begyűjtése.

 

A modellezési munkák a CERC (Cambridge Environmental Research Consultants) ADMS-Urban légköri diszperziós modell licence alapján a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Ügyosztály megrendelésére folynak.

 


Az eszközrendszer felépítése és működése

 

A modellezés kiegészíti a mérést, hiszen a mérések csak néhány ponton tudják megadni a szennyező anyagok aktuális koncentrációját, lehet hogy nem pont azon a helyen, ahol a maximális értékek kialakulnak. Addig a modellezés (számítás) a megfelelő emissziós és egyéb modell-paraméterek segítségével teljes területi felbontást ad. Ezt mutatja a fenti térkép.

Vissza a lap tetejére