A DASY Döntés- és Rendszerelemző Kft. a rendszerelmélet alkalmazásán belül a döntéselőkészítés valamint szervezetfejlesztés témáival foglalkozó, 1989-ben alapított tanácsadó szervezet. A társaság fő profilja a környezetvédelmi informatika, de emellett számos franchise-rendszer kidolgozója is. Újdonság a számítógéppel támogatott oktatástechnológia meghonosítása, ami a MEMORI-X nyelvi laborokban működött.

 

 

Levegőminőségi előrejelzés

Követve a fenti szellemiséget, a Környezetvédelmi Ügyosztály megvizsgálta a már elkészített emissziós leltárra és a terjedési modellre alapozva egy levegőminőségi előrejelző rendszer megvalósíthatóságát. Ennek eredményeképpen született meg a CERC által fejlesztett ún. "Predictor" 3 napos előrejelző rendszer, amely napi frissítéssel kerül fel a világhálóra.

Az előrejelző rendszer minden reggel rákeres az Országos Meteorológiai Szolgálat ftp szerverére, ahonnan letölti a terjedést nagymértékben befolyásoló, 3 napra előre jelzett meteorológiai adatokat. Ez és egy segédprogram segítségével a modell futtatásához elengedhetetlen órás háttér-koncentrációs értékek generálódnak. Előbbiek mellett az integrált emissziós adatokat is figyelembe véve az ADMS-Urban modell kiszámítja a különböző szennyezőkhöz tartozó órás koncentrációs értékeket, amelyekből leválogatja az adott napra és állomásra jellemző legmagasabb értékeket. Egy indexkészítő segédprogram a kapott koncentrációkat egy 1-től 10-ig terjedő skálán az adott levegőminőségi határértékeket is figyelembe véve a megfelelő értékké alakítja, amely különböző színekkel jelenik meg Budapest térképén. A számítás befejezéseként a program az eredményeket automatikusan feltölti egy meghatározott web-szerverre. A számítás a következő nap reggelén újraindul.Az alábbi oldalon található, a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Ügyosztálya által megrendelt három napos levegőminőségi előrejelzés.  Részletek ...


Az előrejelzés megtekintéséhez kattintson ide!


A CERC által készített, más angliai városokra vonatkozó (London, York, Avon, South Wales road network) levegőminőségi előrejelzési oldalak pedig itt találhatók.

 

Vissza a lap tetejére