A triatlon, ironman története


A triatlonos szakirodalom által elsőként megrendezett hivatalos triatlonversenyt, a "Mission Bay Triatlont" 1974-ben rendezték meg az USA-ban, San Diegoban. A verseny 2,8 mérföld futásból, 5,4 mérföld kerékpározásból és a 0,25 mérföld úszásból állt. A versenyen a 46 éves Bill Philips, a San Diego Egyetem élettantanára diadalmaskodott.

A triatlon igazi hódítása az 1978-ban elsőnek megrendezett Hawaii Ironmannel kezdődött.

A verseny valójában egy San Diegói, de Hawaii-on állomásozó hadosztály három tagja: John Collins, John Dunbar és egy harmadik tiszt beszélgetésével kezdődött. Kitalálják a fogadást, melynek következtében a három nagy Hawaii versenyt, Waikiki Rough Water Swimm elnevezésű úszó versenyt, ami 3860 m, Radrennen von Oahu kerékpár versenyt, mely 180,2 km és a Honululu Marathon-t, ami a klasszikus maratoni távot, 42,195 km egyesítik. A 15 vállalkozó elindul, 12-en be is fejezik. A legjobb teljesítményt Gordon Heller nyújtotta.

Az úszást a Waikiki strandon teljesítették, majd kerékpárra pattanva egy igen forgalmas, kamionokkal és teherautókkal zsúfolt úton tekerik le a 180 km-es távot. A kerékpárról egy 23 éves egyetemi hallgató-tengerész fiú, John Dunbar száll le elsőként és kezdi meg a futást. 30 km-ig igen jól bírja, de a "kalapácsos ember" nem kíméli és a cél előtt 8 km-rel már szédül, alig tántorog, nem sok ereje marad. Hátulról egy igen jó futó, 2:27-es maratont tudó, szintén tengerész, ötpróbázó fiú, Gordon Haller érkezik és meg is előzi. Az egyetemista azonban nem adja fel. A céltól néhány kilométerre ismerősei várják és mivel a vizük már elfogyott, sörrel kínálják meg a tikkadt fiút. A folyadék egy időre feldobja és akkora erővel önti el, hogy rövid időre vissza tudja előzni ellenfelét, ismét az élre áll, de az alkohol is dolgozni kezd a szervezetében és pillanatok alatt teljesen dehidratálódik. Ekkor már óriási dráma zajlik a pályán. Az élen haladó fiatalember már csak dülöngél. A parkoló autóknak ütközik és nem találja az egyenest. A mögötte szintén fáradt, de továbbra is egyenletes teljesítményt nyújtó 27 éves ellenfél ismét megközelíti, majd leelőzi és elsőként ér a célba 11:46:58-as idővel. Hősünk csak 35(!) perccel később ér célba, másodikként. A 15 indulóból 12 érnek célba, köztük az Iron Man kitalálója, John Collins, kilencedikként, 17 óra 20 perces eredménnyel. A győztes egy vasból kovácsolt, lukas fejű, embert ábrázoló szobrocskát kap.

1980-ban már 108 ember nevez a versenyre, köztük két nő.

1982-ben, a tragikus női befutó - a verseny élén végig vezető Julie Moss "célbaérkezése" nagy visszhangot kelt a TV-ben. Juli, a táv végére teljesen kiszárad és a célvonal előtt néhány száz méterrel összeesik, de nem adja fel, négykézláb mászik át a célon. Az adást Mark Allen is látja és úgy dönt ez igazán neki való kihívás és elkezdi a felkészülést. Később megismerkedik Juli Moss-szal és elveszi feleségül.

1987: 1400 indulója van a versenynek. Ma is ennyien állnak rajthoz. Ebben az évben alakul meg az ITU (International Triathlon Union).

1997: A nőknél ismét kiszárad az első versenyzo Sian Welch, s összecsuklik néhány méterrel a cél előtt. A második helyezett Wendy Ingraham azonban nem tudja megelőzni, mert ugyanazon a ponton fogy el neki is az ereje. A két versenyző nem adja fel, Juli Moss régi módszerét felhasználva négykézláb folytatják a versenyt.